x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Apa Nova investește peste 360 de milioane de euro în apă și canalizare, în Capitală

Apa Nova investește peste 360 de milioane de euro în apă și canalizare, în Capitală

15 Iul 2020   •   12:55
Apa Nova investește peste 360 de milioane de euro în apă și canalizare, în Capitală
Sursa foto: Lucian Alecu

Apa Nova investește peste 360 de milioane de euro în apă și canalizare, în București, în cadrul unui program multianual ce se întinde până în 2037, compania garantând un tarif constant pentru servicii pe durata implementării programului.

 

Apa Nova a transmis, miercuri, că va investi 367,9 milioane de euro în sistemul operat de către companie, până în anul 2037, program multianual ce va garanta bucureștenilor un tarif constant la serviciile de apă și canalizare, pe toată durata acestor ani.

Planurile de investiții sunt anunțate ca urmare a aprobării de către Consiliul General al Municipiului București a prelungirii Contractului de Concesiune nr. 1239/29.03.2000 dintre Municipalitate și operator, cu o durată de 12 ani, până în noiembrie 2037.

„Prin extinderea contractului, Apa Nova își asumă un angajament financiar în valoare de 367,9 milioane de euro, care presupune implementarea unui program ambițios de lucrări strategice în valoare de 230,9 milioane de euro pe durata următorilor 11 ani, dar și cheltuieli suplimentare în valoare de 137 milioane euro direcționate către infrastructura de apă și canalizare, menținându-se totodată actualul tarif, unul dintre cele mai mici prețuri din România (locul 43 din 45 în topul tarifelor principalilor operatori din România). Investițiile vor fi realizate în conformitate cu prioritățile Master Planului aprobat anul trecut de către Consiliul General al Municipiului București, document strategic elaborat de experți români și internaționali, care stabilește prioritățile de dezvoltare ale sistemului pentru următorii 30 de ani”, se arată în comunicat.

Prin implementarea noului program investițional se vor realiza lucrări strategice care să sprijine dezvoltarea orașului și a regiunii limitrofe, precum și adaptarea acestuia la noile condiții climatice și conformarea la angajamentele de mediu.

Potrivit Apa Nova, prin noul program de investiții obligatorii agreat de către Apa Nova și Primăria Capitalei, suplimentar față de obligațiile asumate până acum, se urmăresc patru axe strategice, și anume: reducerea riscului de inundații în zonele centrale şi depresionare prin extinderea rețelei de canalizare pluviale și menajere cu peste 94 de km, dar și prin creșterea capacității de transport a rețelei existente în caz de evenimente pluviometrice extreme, lucrări estimate la o valoare de 89,92 milioane de euro; adaptarea infrastructurii de apă la nevoile actuale şi la dezvoltarea urbană prin redimensionarea sistemului de distribuție a apei în București și în zonele limitrofe, proiect investițional de care vor beneficia peste 645.000 de locuitori ai Capitalei. Astfel, se vor aloca fonduri în valoare de 57,75 milioane de euro, lucrările fiind estimate a se finaliza până în 2031; precum și extinderea rețelelor de apă (132.8 km) şi canalizare (91.4 km) conform planului de dezvoltare urbană în vederea creării premisei de transformare sustenabilă a zonei metropolitane și asigurării accesului la servicii de utilitate publică pe străzile necadastrate și nesistematizate. Valoarea acestui program multianual se ridică la 81 milioane euro, cu dată de finalizare în 2025. Se urmărește și creșterea siguranței sistemului de alimentare cu apă în caz de situații de urgență (cutremure de mare intensitate, poluări) prin construcția unor surse independente strategice de apă (35 de puțuri de mare adâncime distribuite în toate sectoarele Capitalei) în valoare de 2,2 milioane de euro.

„Programul de investiții este unul ambițios, dar care va atrage beneficii directe asupra confortului și siguranței locuitorilor din București, prin reducerea semnificativă a fenomenelor de inundație în zone depresionare, precum Tineretului, Theodor Pallady sau Colentina, prin reducerea numărului de intervenții în carosabil și îmbunătățirea condițiilor de trafic, prin asigurarea accesului la utilități pe orice stradă din București, menținând unul dintre cele mai mici tarife din Romania și Uniunea Europeana. Apa Nova este liderul operatorilor de apă și canalizare, îndeplinind toate obligațiile prevăzute de cele 23 de Niveluri de Servicii stipulate în Contractul de Concesiune”, a declarat Mădălin Mihailovici, director general Apa Nova.
Lucrările de extindere și modernizare vor acoperi 1.915 străzi pe întreg arealul Bucureștiului, desfășurând-se pe o durată de 11 ani.

„Este o decizie istorică pentru București, având în vedere amploarea și complexitatea lucrărilor prevăzute de programul investițional. (...) Prin prelungirea perioadei de operare, Apa Nova va avea obligația de a gestiona și implementa cu rigurozitate și în termenul asumat lucrările strategice proiectate, care să sprijine dezvoltarea orașului, cu menținerea tarifului actual în cadrul obligațiilor astfel asumate”, a declarat Gabriela Firea, primarul general al Capitalei.

 

Mediafax

×
Subiecte în articol: apa nova gabriela firea