x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Arafat, despre pandemie: Riscul să avem valuri peste valuri este unul foarte serios

Arafat, despre pandemie: Riscul să avem valuri peste valuri este unul foarte serios

16 Sep 2021   •   07:58
Arafat, despre pandemie: Riscul să avem valuri peste valuri este unul foarte serios
Sursa foto: Lucian Alecu

Riscul de a avea valuri peste valuri ale pandemiei de COVID-19 este unul „foarte serios”, dar acest lucru nu ține de o țară, ci de regiuni, mai ales acelea unde accesul la vaccin este limitat, spune șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), dr. Raed Arafat.

Șeful DSU a spus că valul 4 al pandemiei i-a găsit pe medicii din România obosiți, pentru că au fost în prima linie de la început, dar acest lucru nu le va permite să nu își facă treaba.

„Avem medici care sunt obosiți și e de înțeles acest lucru. Din păcate, nu putem să nu ne facem treaba. Medicii își vor face treaba mai departe”, a spus Arafat, miercuri, la Digi 24.

Secretarul de stat este de părere că acest val 4 al pandemiei poate să aibă un număr mai mare de persoane afectate.

„O să vedem cât de mare va fi impactul pe ATI. Până acum se vede o creștere semnificativă și rapidă. Totuși, existența unui număr de persoane vaccinate - chiar dacă este un procent mai mic decât în restul Europei și din restul majorității țărilor europene – avem o parte dintre oameni protejați să nu ajungă la forme grave. Dar având în vedere că avem un procent mare de persoane nevaccinate, există riscul să avem în continuare un număr semnificativ în ATI, care să ajungă la oxigen, la terapie intensivă și, din păcate, chiar să ajungă la sechele grave sau la deces”, a spus Arafat.

Întrebat despre remarca Ursulei von der Layer cum că vom avea de-a face cu o „pandemie a nevaccinaților”, Arafat a spus că, de fapt, către asta ne deplasăm, iar riscul de a exista „valuri peste valuri” e unul foarte mare.

„Țările care au reușit să vaccineze un procent mare, cum e Danemarca, care a vaccinat peste 80% din populație, deja a luat măsuri pentru reducerea restricțiilor și anularea lor. (...) Riscul să avem valuri peste valuri este unul foarte serios. (...) Să nu uităm că putem să avem și noi variante... cu cât nu se vaccinează lumea, pot apărea variante (...). Aici nu vorbim de o țară, vorbim de regiuni din lume unde vaccinarea este foarte limitată pentru că nu au acces la vaccin. Aceste regiuni pot dezvolta variante noi și să fie mult mai greu de combătut. Așa că vaccinarea este, în final, soluția pentru reducerea riscului, pentru limitarea răspândirii și pentru reducerea impactului, de a ajunge la on conviețuire cu un virus care pare că nu va dispărea așa de repede, dar de conviețuit cu el, ajungând la pace cu el, se poate doar prin vaccinare”, a mai spus Arafat.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Raed Arafat