x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Armata română, dotată la nivelul celorlalte state NATO

Armata română, dotată la nivelul celorlalte state NATO

21 Mai 2019   •   13:44
Armata română, dotată la nivelul celorlalte state NATO

Dotările armatei române sunt la nivelul celorlalte 25 de state participante la exerciţiul de comunicaţii şi informatică „Steadfast Cobalt 2019”, care se desfăşoară în aceste zile în ţara noastră, a declarat, marţi, şeful Comandamentului comunicaţiilor şi informaticii, general-maior Valentin Becheru.

Planificat de Comandamentul Forțelor Aliate din Europa și condus de comandantul NATO CIS Group (NCISG), generalul-maior Wolfgang Renner, „Steadfast Cobalt 2019” este cel mai mare exercițiu de comunicații și informatică organizat de Alianța Nord-Atlantică.

Acesta se derulează, în perioada 19 mai - 2 iunie, la sediul Centrului 48 comunicații și informatică strategice, de la Otopeni. România a mai găzduit acest exercițiu în 2016. Potrivit Ministerului român al Apărării (MApN), acest exercițiu tehnic, la care participă peste 1200 militari români și străini din 35 de structuri din domeniul sistemelor de comunicații și informatică ale NATO (CIS), are ca scop testarea, verificarea și validarea interoperabilității sistemului C4ISR (Comandă Control Comunicații Informatică Informații Supraveghere și Cercetare).

„Ceea ce are Armata României în dotare asigură interoperabilitatea cu celelalte structuri participante, cele 25 de state şi cele 35 de structuri NATO participante la acest exerciţiu”, a spus Becheru, într-o conferință de presă. El a precizat că participarea armatei române la exerciţii are loc pe două paliere - pe de o parte, cu structuri de instruit şi evaluat, cu forţe şi mijloace ce aparţin Comandamentului comunicaţiilor şi informaticii, Comandamentului Apărării Cibernetice, în cadrul modulului destinat asigurării sprijinului CIS pentru Romanian Joint Task Force şi, de asemenea, cu forţe şi mijloace din cadrul Batalionului 45 Comunicaţii şi Informatică, cu o structură care asigură sprijinul CIS a Diviziei Multinaţionale Sud-Est.

„Exerciţiul este un bun prilej de a se instrui alături de partenerii din Alianţă şi de a creşte nivelul de interoperabilitate tehnică, umană şi procedurală cu structurile similare NATO. Prin perfecţionarea pregătirii militarilor săi şi prin creşterea interoperabilităţii CIS, ca rezultat al exerciţiilor desfăşurate în comun cu o structură NATO, armata română îşi consolidează capacitatea de a îndeplini întregul spectru de misiuni ce-i revin pentru descurajarea tuturor acţiunilor ostile şi apărarea teritoriului naţional şi al aliaţilor”, a declarat Becheru.

×
Subiecte în articol: MApN