x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Asociația Pro Consumatori vrea celulă de criză în România pentru monitorizarea alimentelor contaminate cu oxid de etilenă

Asociația Pro Consumatori vrea celulă de criză în România pentru monitorizarea alimentelor contaminate cu oxid de etilenă

18 Aug 2021   •   11:12
Asociația Pro Consumatori vrea celulă de criză în România pentru monitorizarea alimentelor contaminate cu oxid de etilenă

Asociația Pro Consumatori susține că românii consumă produse cu oxid de etilenă de mai bine de 10 luni, iar ANSVSA-ul nu a luat nici o o măsură pentru a ”diminua în intensitate acest atac la sănătatea” oamenilor.

 

”Asociaţia Pro Consumatori solicită de urgenţă Primului Ministru constituirea unei celule de criză pentru monitorizarea alimentelor contaminate cu oxid de etilenă, alcătuită din reprezentanţi ai ANPC-ului (Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului – nota Georgiana Arsene), ANSVSA-ului, Direcţiei Generale a Vămilor, Ministerului Agriculturii, Ministerului Sănătăţii Publice, Ministerului Economiei şi ai asociaţiilor de consumatori”, susțin reprezentanții Asociației Pro Consumatori.

Reprezentanții APC mai spun că pe site-ul ANSVSA nu au găsit nici măcar un comunicat de presă prin intermediul căruia să se atragă atenţia opiniei publice în legătură cu această contaminare cu oxid de etilenă, deosebit de gravă, a multor categorii de produse alimentare.

”În alte ţări ale Uniunii Europene, instituţiile cu atribuţii în domeniul siguranţei alimentare fac mii de analize de laborator în vederea identificării tuturor produselor alimentare contaminate cu oxid de etilenă.În România, ANSVSA-ul se ocupă doar cu publicarea pe site-ul instituţiei a notelor de retragere de la vânzare ale unor operatori comerciali, în conţinutul cărora există menţiuni înşelătoare pentru consumatori de genul “Stabilizatorii pe bază de plante folosiţi în producerea îngheţatei ”X” sunt folosiţi în cantităţi extrem de mici în produsele finite, astfel încât considerăm că nu prezintă un risc pentru sănătatea consumatorilor”, mai explica sursa citată.

 

×