x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Astăzi, Elodia ar fi împlinit 44 de ani. Dispariţia avocatei din Braşov – o poveste clară, cu multe „pete brun-roşcate”

Astăzi, Elodia ar fi împlinit 44 de ani. Dispariţia avocatei din Braşov – o poveste clară, cu multe „pete brun-roşcate”

de Adriana Oprea-Popescu    |    27 Sep 2012   •   09:48
Astăzi, Elodia ar fi împlinit 44 de ani. Dispariţia avocatei din Braşov – o poveste clară, cu multe „pete brun-roşcate”

Daca ar mai fost in viata, Elodia Ghinescu ar fi sarbatorit astazi aniversarea a 44 de ani. Si probabil ca ar fi fost inconjurata de familie si de prieteni, asa cum se intampla in fiecare an. 'Si cand era mica isi aniversa ziua de nastere', isi aminteste Emilia Ghinescu, mama avocatei disparute. 'Isi invita colegii de clasa acasa, unde organizam o petrecere. Cu tort, prajituri si tot felul de alte bunataturi'. Ce cadouri ii faceau parintii? 'Ce-si dorea ea ii luam. Haine, nu prea, si le alegea singura, de mica a avut aceasta aplecare catre frumos si bun gust. Vroia in schimb carti, pentru ca ii placea foarte mult sa citeasca'.

Dupa ce s-a maritat cu Cristian Cioaca, Elodia avea, in ziua ei de nastere, o dubla petrecere: una, acasa la parintii, si alta cu prietenii. 'Intotdeauna in acea zi venea la noi, la masa. Intotdeauna, in niciun an n-a lipsit de acasa, de ziua ei. Cadouri nu-i mai luam noi, ii dadeam bani, ca sa-si cumpere ea ce-si doreste'. Cristian Cioaca ce daruri ii facea sotiei lui, de ziua ei? 'Sa stiti ca nu-mi amintesc nimic', marturiseste mama Elodiei. 'Probabil ca-i daruia si el ceva, dar eu n-am vazut niciodata, nu mi-a aratat fiica mea si nici nu mi-a povestit...'

Ultima aniversare, Elodia Ghinescu si-a sarbatorit-o, in 2006, la Campulung, in Arges. 'Noi de acolo suntem', spune Emilia Ghinescu, 'si avem si o casa la Campulung. Ultima zi de nastere acolo si-a facut-o, si Cioaca si-a invitat toti prietenii din Pitesti. Iar ultimul ei Revelion tot cu ei l-a facut, mi-a si zis "mama, e ultima oara cand fac asta", ei aveau alt gen de discutii si de glume, iar ea nu se simtea bine printre ei...'

Uniforma din rapa e a lui Cioaca

Elodia Marinela Ghinescu avea 39 de ani (neimpliniti), cand a disparut. Ultima oara a fost vazuta in viata in ziua de 29 august 2007. Era casatorita cu Cristian Cioaca (31 de ani atunci) si aveau impreuna un baietel, Patrick Matei (2 ani si jumatate).

Elodia era de profesie avocat, iar sotul ei – ofiter de politie. Disparitia a fost reclamata la politie in ziua de 5 septembrie 2007. In aceeasi zi, la domiciliul celor doi soti a fost efectuata o cercetare la fata locului (CFL), conform procedurilor in vigoare in cazul disparitiilor de persoane. In zilele de 11 si 12 septembrie 2007, politistii au efectuat alte doua CFL-uri in locuinta lui Cristian Cioaca. Au gasit mai multe pete de substanta de culoare brun-roscata, care ulterior s-au dovedit a fi de sange uman, si fire de par. Si sangele, si parul aveau ADN-ul Elodiei.

Pe 19 septembrie 2007, in urma unei perchezitii efectuate in locuinta si autoturismul lui Cristian Cioaca, s-au gasit alta urme de substanta de culoare brun-roscata, iar din torpedo-ul masinii a fost ridicat un toc negru, de pistol. Pe el, criminalistii au descoperit urme de sange avand ADN-ul Elodiei. Alte urme de sange erau in portbagajul si pe cotiera masinii.

Tot pe 19 septembrie 2007, fata de Cristian Cioaca s-a dispus inceperea urmaririi penale sub aspectul savarsirii infractiunii de omor calificat. In aceeasi zi, el a fost retinut pentru 24 de ore. A doua zi, a fost testat la Poligraf si a dovedit, la intrebarile relevante ale cauzei, comportament simulat. Pe 21 septembrie 2007, procurorul Marius Iacob a propus instantei arestarea preventiva pentru o perioada de 10 zile. Curtea de Apel Brasov a respins propunerea Parchetului insa, la judecarea recursului, Inalta Curte de Casatie si Justitie l-a obligat pe Cristian Cioaca sa nu paraseasca tara pe o durata de 30 de zile.

La 8 octombrie 2007 au fost descoperite probele din rapa de langa Rasnov. Sase saci de plastic, negri, alaturi de obiecte ce ulterior au fost recunoscute ca apartinand Elodiei si sotului ei. Caietul de sarcina al avocatei, cutii de parfum, obiecte de cosmetica, colacelul de WC al copilului, reviste pentru femei, un buretel de sutien, un prosop mare de baie, o foaie cu scrisul Elodiei, chitantele bijuteriilor cumparate in Dubai, o pereche de chiloti barbatesti negri, o uniforma de politist, un sort rosu, trei manusi chirurgicale. Pe haine si in interiorul manusilor a fost gasit ADN-ul lui Cristian Cioaca. Pe una dintre sticlutele de parfum, sangele Elodiei.

In februarie 2012, Judecatoria Brasov a declarat moartea prezumata a Elodiei Ghinescu, decizie in baza careia a fost eliberat certificatul de deces. Insa trupul ei e in continuare de negasit...

La perchezitia efectuata pe 13 septembrie a.c. in apartamentul din str. Gloriei, anchetatorii, folosind noi tehnici de investigare criminalistica, au descoperit alte probe: mai multe 'pete de culoare brun roscata', dupa cum ii place politistului Cristian Cioaca sa se spuna. 'Oricine din sistemul judiciar stie ca nu ai voie sa pronunti pete de sange, ci pete brun-roscate', a afirmat el, recent, intr-o emisiune televizata. Petele de culoare brun-roscata descoperite recent sunt, s-a stabilit prin expertiza, pete de sange...

×