x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator „A tras un gât şi a murit”. Atenție ce cumpărați! Alcoolul contrafăcut poate ucide

„A tras un gât şi a murit”. Atenție ce cumpărați! Alcoolul contrafăcut poate ucide

20 Aug 2020   •   16:55
„A tras un gât şi a murit”. Atenție ce cumpărați! Alcoolul contrafăcut poate ucide

Mulți români încearcă să își înece amarul în băutură, cumpărându-și de la birt o „tărie”. De multe ori este vorba de o băutură de proastă calitate sau una  contrafăcută, mai ales când e vorba de spirtoase.

Un raport Euromonitor din 2018 a arătat că un sfert din alcoolul vândut pe piețele emergente este ilicit, între zonele fierbinți pe hartă regăsindu-se Europa de Est , America Latină și Africa.

Studiul a relevat că peste 10 milioane de litri de alcool contrafăcut este consumat în fiecare an în 24 de țări din întreaga lume, ceea ce duce la o pierdere totală de venituri la bugetele de stat de aproximativ 3,6 miliarde de dolari pe an și aducând daaune la adresa reputației producătorilor legitimi.

 

La piață sau chiar pe marginea drumului, mai ales în zone rurale, dar nu numai,  poți găsi renumitele „produse tradiționale" care se vând în pet-uri reutilizabile, neetichetate și fără timbru fiscal. Multe dintre băturile vândute în România provin din surse neautorizate și neverificate. Pentru ele nu se plătesc niciun fel de accize sau taxe. Băuturile de acest gen sunt periculoase și unele pot provoca chiar moartea.

Românii sunt pe locul 3 în Uniunea Europeană la consumul de alcool.

Alcoolul este considerat al treilea factor de risc  pentru îmbolnăviri și moarte prematură, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Antena 3 a lansat o campanie de conştientizare a pericolului care poate curma vieţi.

"Oamenii trebuie să înţeleagă că orice tip de alcool despre care nu cunoaştem foarte clar provenienţa, băuturile acestea vândute la colţ de stradă pot să reprezinte un pericol, iar acest pericol poate să determine apariţia fie a unor sechele definitive, în cazul alcoolului metilic, precum orbirea. Etilenglicolul provocă insuficienţă renală cronică, care duce la dializă, deci vor deveni dependenţi de dializă iar în cele mai multe cazuri, din păcate se pierde viaţa pacientului", a explicat dr. Radu Țincu, medic primar toxicologie, Spitalul de Urgență Floreasca.

 

Milioane de litri de băuturi spirtoase se vând în ţara noastră, în fiecare an, fără ca autoritățile să exercite vreun control. Cea mai mare piaţă de desfacere este mediul online, apoi tarabele comercianţilor ambulanţi din talciocuri sau chiar de la marginea drumului.

"Alcoolul metilic şi alcoolul izopropilic sunt foarte frecvent întâlniţi în practica noastră şi mai este un alt tip de alcool, etilenglicolul pe care lumea îl cunoaşte sub denumirea de antigel. De multe ori profilul pacientului care se prezintă la spital cu o astfel de ingestie este un pacient care a terminat de consumat orice băutură alcoolică din casă şi a găsit sticla de antigel, pe care o consumă.

Sunt foarte mulţi pacienţi cu dependenţă, din păcate, care, odată ce au epuizat alcoolul etilic, nu fac diferenţa între aceste tipuri de alcool şi orice formă de alcool o consideră bună de băut", a mai explicat dr. Țincu.

Pe de altă parte,  alcoolul devine pentru tot mai mulți o modalitate de a socializa.

"Alcoolul este acceptat din punct de vedere social. Eşti îndemnat, cumva, să bei ceva. Dacă te duci la cineva  - hai, nu-ţi pun un pahar de ceva?, dacă ieşim undeva, ieşim la o bere, nu ieşim la un ceai şi atunci, cumva, alcoolul vine şi ne cuprinde vieţile în mare măsură, indiferent de categoria socială din care facem parte", a precizat psihoterapeutul Dorina Stamate.

„A tras un gât şi a murit”

Morțile provocate de alcoolul contrafăcut sunt tot mai dese. Recent presa a relatat despre moartea a 15 oameni dintr-un sat din Iași, după ce au consumat spirt contrafăcut.

"Ştiu cazul unui medic stomatolog, care a primit o sticlă de ţuică. Avea o relaţie, făcea naveta, s-a suit în locomotiva electrică, a tras un gât şi a murit. Tot aşa a murit, cu nişte ţuică primită, şeful secţiei de chirurgie de la Elias, Cârstea, pe care l-am cunoscut foarte bine.

Băutura din surse neclare sau neverificabile este un pericol! Cât de bine este controlată această piaţă? Prin două elemente - haos şi corupţie!", a declarat dr. Nicolae Bacalbașa, medic ATI.

 

Totul se traduce în milioane de euro cheltuiţi de către stat pentru tratarea afecţiunilor provocate de băuturile ilegale.

În România, consumul de alcool la populația în vârstă de 15 ani şi peste este de 14,4 litri de alcool  pur  pe persoana pe an, cu o evoluţie crescătoare în ultimul deceniu. Din acest consum,  o treime reprezintă consumul de băuturi spirtoase, din care peste 80% este neînregistrat, introdus ilegal sau produs in instalații improvizate sau neînregistrate, în afara regimului guvernamental de control.

 

Începând de astăzi, la Antena 3 puteți urmări o serie de reportaje de conştientizare a consumului de alcool, care se constituie intr-un semnal de alarmă la adresa populatiei cu privire la băuturile care pot ucide dintr-o picătură.

×