x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Au început lucrările pentru modernizarea rețelei de termoficare din București. Nicușor Dan: Începem azi un tronson de 13 km, în zona Ferentari

Au început lucrările pentru modernizarea rețelei de termoficare din București. Nicușor Dan: Începem azi un tronson de 13 km, în zona Ferentari

de Georgiana Oprea    |    09 Feb 2021   •   15:21
Au început lucrările pentru modernizarea rețelei de termoficare din București. Nicușor Dan: Începem azi un tronson de 13 km, în zona Ferentari

Primăria Capitalei a început lucrările de modernizare a rețelei de termoficare programate pentru 2021, cu un segment de 13 km din zona Ferentari, a anunțat primarul general, Nicușor Dan.

Tronsonul de 13 km face parte din cele cinci tronsoane programate pentru 2021, care însumează 53 km. Valoarea investiției este de 300 milioane de lei, bani de la bugetul local.

„Începem azi un tronson de 13 km, aici în zona Ferentari, este unul din cele 5 tronsoane pe care ne propunem să le facem anul acesta. O să vă arăt pe hartă aici, suntem în zona asta, deci acesta are 13 km şi anul acesta ne propunem să mai facem în zona Pantelimon 12 km, în zona Colentina 9 km, în zona Victoriei 11 şi în zona Berceni 8 km. În total 53 de km. La ce e important tronsonul acesta? În primul rând că deserveşte cartierele din jur – Rahova, Ferentari, Sebastian – dar este foarte important pentru că este în zona de influenţă de la două centrale: Progresu şi Grozăveşti. Dacă acest tronson este bun, este posibil ca prin intermediul lui, în momente de avarii, să duci agentul termic de la una din centrale în cartiere. În momentul ăsta, asta nu e posibil. Valoarea totală a lucrărilor pe cele 5 segmente pe care vi le-am arătat, cele 5 segmente albastre este de 300 de milioane de lei, care sunt prevăzuţi a fi finanţaţi din bugetul local. După cum ştiţi aceşti bani nu există în momentul de faţă, urmează să avem bugetul naţional şi apoi bugetul local şi modalitatea prin care noi vrem să ieşim din acest blocaj financiar, în care Primăria Capitalei este de doi ani, este să punem datoriile în bugetul de 2021 şi tot ce înseamnă investiţie nouă, inclusiv aceasta, să fie finanţată din credite. Pentru asta avem nevoie ca Guvernul să ne extindă limita de creditare. Vrem ca toate cele 5 tronsoane să fie gata anul acesta, ca să putem începe din primăvara anului viitor tronsoanele pe care le vedeţi cu roşu, care sunt pe bani europeni”, a declarat Nicușor Dan.

Lucrările la celelalte tronosone depind de organizarea licitațiilor pentru desemnarea constructorilor.

„Am avut două întâlniri cu constructorii şi estimez că la începutul săptămânii viitoare vom lansa în dezbatere publică caietul de sarcini pentru celelalte 4 tronsoane, vrem să le scoatem în licitaţie, să lucrăm cu privaţi”, a explicat primarul general al Capitalei.

La finalul anului trecut, Nicușor Dan a semnat un contract de finanțare pentru 300 milioane de euro, bani europeni, pentru modernizarea a peste 200 km de rețea primară. Lucrările pot începe abia după atribuirea licitațiilor.

De asemenea, primarul general al Capitalei a explicat că bucureștenii nu vor avea mult de suferit din cauza lucrărilor, în contextul în care se montează conducte mai subțiri, provizorii, prin intermediul cărora agentul termic să poată fi transportat în continuare.

„Deci în principiu - mai puţin nişte întreruperi de câteva ore - nu este cazul să se întâmple. În schimb, când o să fie vorba să se lucreze aici în intersecţie, o să vedeţi că traficul va avea puţin de suferit”, a declarat Nicușor Dan.

Primarul general a prezentat și o hartă a lucrărilor. Lucrările cu fonduri ale primăriei sunt marcate cu albastru, în timp ce lucrările cu fonduri europene sunt marcate cu roșu.

 

×