x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Avocatul Poporului readuce în atenție cazul pacienților cobai de la spitalul de psihiatrie din Brașov

Avocatul Poporului readuce în atenție cazul pacienților cobai de la spitalul de psihiatrie din Brașov

23 Iul 2020   •   12:47
Avocatul Poporului readuce în atenție cazul pacienților cobai de la spitalul de psihiatrie din Brașov

Avocatul Poporului readuce în atenție cazul celor 30 de pacienți de la spitalul de psihiatrie din Brașov folosiți drept cobai pentru experimente și cere Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România controale asupra studiilor clinice făcute pe pacienți vulnerabili.

 

Avocatul Poporului arată, într-un comunicat de presă, că a descoperit informații îngrijorătoare în urma anchetelor legate de studiile clinice pe pacienți vulnerabili.

În octombrie 2019, Avocatul Poporului a făcut o anchetă la Spitalul Clinic de Psihiatrie și Neurologie Brașov (SCPN Brașov), respectiv la Ministerul Sănătății, după care a mai fost nevoie de date suplimentare de la SCPN Brașov, în așa fel încât Ministerul Sănătății și ANMDMR să facă verificări legate de condițiile în care studiile clinice au fost efectuate pe pacienții cronici internați la Secția Vulcan a aceluiași spital.

În urma solicitării unor informații suplimentare cu privire la testele clinice în cauză, SCPN Brașov a comunicat Avocatului Poporului mai multe documente și informații privind studiile clinice efectuate în perioada 2001-2015, fiind constituită și o comisie internă la nivelul spitalului, pentru a investiga aspectele desfășurate în acea perioadă de timp.

Cu toate acestea, documentele medicale ale pacienților implicați în studii nu se mai regăsesc în arhiva spitalului.

Apoi, Avocatul Poporului a continuat demersurile la Ministerul Sănătății, ANMDMR și Comisia Națională de Bioetică a Academiei de Științe Medicale, în urma răspunsurilor acestor instituții rezultând din nou lipsa documentelor medicale.

A rezultat că Secția Vulcan a SCPN Brașov nu a fost niciodată autorizată în scopul efectuării studiilor clinice, însă, în fapt acestea au avut loc, potrivit declarațiilor personalului medical din această secție.

Ca atare, Avocatul Poporului a semnalat procurorului general faptul că s-au făcut teste clinice pe pacienți cronici ai Secției Vulcan SCPN Brașov, contrar faptului că aceasta nu a fost niciodată autorizată pentru aceste studii și că nu se regăsesc documentele studiilor (inclusiv a formularelor de consimțământ și a documentelor sursă) de pe Secția Vulcan din arhiva SCPN Brașov (cu excepția unei foi de observație a unei singure paciente, care nu are cuprinse mențiuni despre consimțământul informat).

De asemenea, Avocatul Poporului a emis Recomandarea nr. 105/2020, prin care a solicitat președintelui ANMDMR: colaborarea în mod constant cu celelalte autorități competente în domeniul studiilor clinice efectuate pe persoane vulnerabile, în special cu Comisia Națională de Bioetică a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale și dispunerea și efectuarea unor controale asupra studiilor clinice pentru medicamentele de uz uman care se desfășoară pe categoriile de persoane vulnerabile, în conformitate cu ghidul privind buna practică în studiul clinic, precum şi a locului de desfăşurare a acestora, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

Nu în ultimul rând, Avocatul Poporului a adus la cunoștința ministrului Sănătății rezultatele constatate.

„În ceea ce privește Recomandarea nr. 105/2020, ANMDMR ne-a comunicat următoarele: medicamentele testate nu pot fi administrate acestor persoane decât dacă există motive să se creadă că rezultatul va fi un beneficiu direct pentru pacient mai mare decât riscurile posibile; Direcția Studii Clinice din cadrul ANMDMR va menține și pe viitor colaborarea cu Comisia Națională de Bioetică pentru Studiul Medicamentelor și a Dispozitivelor Medicale din cadrul Academiei de Științe Medicale, conform atribuțiilor stabilite de lege în contextul evaluării documentației depuse de sponsori pentru susținerea cererilor de autorizare a studiilor clinice și amendamentelor acestora. În legislația națională de punere în aplicare a prevederilor Regulamentului (UE) 536/2014, se va avea în vedere reglementarea măsurilor necesare pentru asigurarea protecției persoanelor vulnerabile”, transmite Avocatul Poporului.

De asemenea, în urma informațiilor care au fost comunicate de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, se constată faptul că medicii care au coordonat studii clinice la Spitalul Clinic de Psihiatrie și Neurologie Brașov nu au format obiectul unei cercetări penale, însă au fost efectuate mai multe percheziții domiciliare și au fost analizate documentele medicale ale studiilor clinice efectuate la Secția Vulcan a aceluiași spital.

Aceste documente nu se mai regăsesc în arhiva autorităților anterior menționate, deși au fost predate în urma investigațiilor desfășurate de către Parchetul ICCJ, arată sursa citată.

Informațiile au fost făcute publice la vremea respectivă de managerul interimar de atunci al Spitalului, Nicușor Bîgiu. Acesta a spus referitor la Secția de Psihiatrie de la Vulcan că peste 30 de pacienți cronici ar fi fost folosiți drept cobai într-un studiu de testare a unor medicamente.

(sursa: Mediafax)

×