x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Banii, cardurile și oltenii - Românii care au speriat Vestul Sălbatic

Banii, cardurile și oltenii - Românii care au speriat Vestul Sălbatic

de Diana Scarlat    |    10 Mar 2021   •   07:55
Banii, cardurile și oltenii - Românii care au speriat Vestul Sălbatic

Vestea opririi unor turiști români pe aeroportul din Mexic, luna trecută, ne-a șocat. Inițial s-a dat vina pe „barbarii” de mexicani care, iată, își bat joc de bieții români care au plătit o vacanță de vis, într-o destinație exotică, dar au trăit un coșmar, rămânând blocați pe aeroport. Apoi am început să aflăm, de la statul mexican, că românii au ajuns sperietoare până și pentru mafioții lor autohtoni. „Faptele de vitejie” ale grupării de aproape 200 de români care operează în Mexic și în Statele Unite ale Americii sunt demne de scenariul unui film de Oscar. Mafioții români și-au cumpărat și case și terenuri, pentru a-și îngropa comorile, precum haiducii.

 

Am aflat cu toții abia luna trecută de existența interlopului Florian Tudor – zis și „Nașul” sau „Rechinul” -, care-a speriat serviciile secrete, armatele și polițiile de pe trei continente. A devenit celebru după incidentul de pe aeroportul din Mexic, atunci când turiștii români nu au fost lăsați să intre pe teritoriul statului. El este acuzat că ar fi construit unul dintre cele mai puternice grupuri infracționale organizate care se ocupă cu furturi din bancomate, prin clonarea cardurilor bancare. Florian Tudor neagă toate acuzațiile care i se aduc de către mexicani și americani, dar în dosarul penal deschis pe numele lui au început să apară persoane vătămate și martori care-l contrazic. Povestea „western” a mafioților care au terorizat Mexicul a-nceput în primăvara anului 2012. Biroul Atașatului de Afaceri Interne la Washington a raportat că 785 de cetățeni români au intrat în mod ilegal din Mexic în SUA, în perioada aprilie-decembrie 2012, conform statisticii Serviciului American pentru Controlul Imigrației și Normelor Vamale (C.B.P.). Și n-au stat degeaba. S-au apucat de treabă serioasă, ca niște adevărați gospodari.

 

Fabrica de bani și afacerile imobiliare

 

Povestea spusă organelor de anchetă penală de una dintre victimele mafiei românești din Mexic și SUA arată că în spatele mișcării a stat, de la-nceput, o adevărată strategie de dezvoltare durabilă, pe termen lung, prin construirea unei adevărate baze. Una dintre persoanele vătămate din dosarul penal deschis pe numele inculpatului Tudor Florian este Simion Cristian. El le-a povestit anchetatorilor că mafioții noștri au cooptat tinichigii și oameni care se pricep la electronică, pentru a-și consolida baza de la granița dintre SUA și Mexic. Iar declarațiile lui sunt confirmate și de martorul Gavrilă George, un fost bodyguard al lui Tudor Florian, care a „defectat”, refuzând „să participe la comiterea de infracțiuni violente asupra persoanelor care se aflau în conflict cu inculpatul”, conform documentelor din dosar. Simion Cristian le-a povestit anchetatorilor și cum a fost primit în grupare, prin votul membrilor de onoare, într-o casă din Novo Cancun. A trecut și printr-un ritual de inițiere: Nicolae Cosmin – Adrian l-ar fi pus să prizeze cocaină în fața tuturor – un fel de „pipa păcii” de rit nou, printre fanii celebrului film „The Godfather”. Apoi s-a trecut la băutul ritualic al câte unei cupe cu vin, împreună cu „Nașul”, Tudor Florian. La finalul ritualului și al petrecerii mafioților, candidatul a fost declarat admis în grup.

 

Scenariu de film cu mafioți veritabili

 

Ca adevărați întreprinzători, mafioții noștri s-au așezat la casa lor... Banii obținuți în mod fraudulos sunt introduși în circuitul financiar legal, prin achiziții imobiliare, dar și prin cumpărarea de autoturisme și ceasuri de lux, activități de construcții sau capitalizarea unor societăți comerciale de tip ,,paravan”,  în Mexic, Brazilia și România. Au cumpărat case și terenuri, au început să facă speculă și pe piața imobiliară din SUA, prin cumpărare, vânzare și închiriere, dar și-au asigurat astfel și o foarte bună ascunzătoare pentru banii negri. Pe care i-au îngropat haiducește-n grădină. Membrii grupării s-au stabilit în casele cumpărate și banii obținuți din infracțiuni au fost îngropați în grădinile acestor case. Dar nu toți banii. O parte a ajuns în conturi bancare în Mexic, pentru „albire”.

 

Rețeaua s-a extins în bănci și-n instituții

 

Activitatea infracțională a grupării, din Mexic și din România, s-a acoperit cu ajutorul unor funcționari bancari, dar și din primării sau din Poliție, care le-au asigurat protecția. Gruparea are și un mod de operare demn de o strategie de război: echipe din câte doi sau trei membri se deplasează în mai multe state - SUA, India, Paraguay sau țări din Uniunea Europeană – de unde se scot bani din bancomate, cu ajutorul cardurilor clonate. Productivitatea echipelor este demnă de un premiu: între 50.000 și 100.000 de dolari pe săptămână. Cu o adevărată armată de bodyguarzi, „Nașul” a mai făcut un pas către portretul mafiotului adevărat, când a-nceput să-și urmărească nesupușii. „Nimeni nu avea curaj să-i întoarcă vorba lui Tudor Florian. Ce spunea Tudor Florian era lege”, a declarat unul dintre martori. Marcu Constantin Sorinel a devenit victimă a „Nașului” Tudor Florian, care și-a pus bodyguarzii să-l bată, în caz că-l vor prinde, dar unul dintre martori spune că a participat la discuții în care „Nașul” spunea că-l va omorî pe Marcu Constantin – Sorinel”. Ca orice mafiot care se respectă, „Nașul” n-ar fi stat de vorbă fără a priza cocaină, în prealabil. Și, cum nu se putea face un scenariu perfect de film cu mafioți, există și corupție la nivelul conducerii Poliției. O persoană de legătură, de origine arabă, ar fi intermediat șpaga lunară de 30.000 – 50.000 de euro pentru comandantul Poliției din Rona Cancun, pentru a asigura protecția grupării.

 

 

„Nașul”, zis și „Rechinul”, își păcălea colaboratorii

 

Mărturiile care pot face un scenariu pentru un serial „The Godfather” („Nașul”) au fost depuse la dosar de o victimă amenințată de gruparea din care a făcut parte. Există și capturi ale unor conversații între Florian Tudor și Marcu Constantin. Unele conversații care au avut loc între cei doi sunt edificatoare:

Tudor Florian: „Spune-le că o să îi omor!”; Marcu Constantin Sorinel: „Ok. Păi îi omor eu. Oricând. La orice oră.”; (...) TF: „Pune video. Și vezi. Sunt controale la toate aparatele. Și la bănci. Găsiră peste 20.”; MCS: ”Aoleuuu! Găsiră. Deja??”; TF: „Tu aruncă. Pe ei. Și las-o așa. Că ne-au distrus. Și asta e. (...) Închide toate șmecheriile. Spune-le că am pierdut. Tot”; MCS: ”Nu fac ei rele d-astea. Cred. Sunt fricoși”; TF: „Da, dar tu dă-o așa”; MCS: „Ok. Așa o dau. Cum zici tu”; TF: „Spune-le la toți că a căzut tot din cauza lor. Arată-le și probele (...) Și la toată lumea că s-a terminat. Tot. Că au găsit tot”; MCS: „Da, așa lansez. Zvonul la toți. Și-și arăt mâine ce zik”; TF: „Da și ia-te de ei, înjură-i și pe ei și pe bulgar și pe oricine că am pierdut șmecheria din cauza lor. Acum trebuie să văd cât e focu de mare și ce pot să recuperez”; MCS: „Ok. Așa fac. Nașule”.

 

 

Marcu Constantin Sorinel a declarat că știa despre Tudor Florian că aplica pedepse exemplare pentru oamenii care lucrau pentru el și care nu îi duceau la îndeplinire ordinele. Unuia dintre ei i-ar fi tăiat un deget pe care l-ar fi trimis acasă, familiei victimei.

 

 

În 2012 au fost surprinși ilegal la frontiera dintre SUA și Mexic 876 de cetățeni români, în perioada ianuarie – octombrie. 

 

×