x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Băsescu, ceardaş pe legea ungară a cetăţeniei

Băsescu, ceardaş pe legea ungară a cetăţeniei

de Irina Cristea    |    19 Oct 2010   •   00:00

România a anunţat, de la înălţimea celei mai importante funcţii în stat, că nu are nici o obiecţie faţă de legea prin care Ungaria simplifică procedura de acordare a cetăţeniei maghiare etnicilor săi din alte ţări.



"Credem că este o obligaţie a statelor mamă să creeze condiţii ca minoritarii din alte ţări să beneficieze şi de dreptul de a avea cetăţenie a ţării mamă. Deci credem că este un semn de încredere a unora faţă de ceilalţi, încurajăm acest demers al autorităţilor ungare", a spus preşedintele Traian Băsescu, în prezenţa omolgului său ungar, Pal Schmitt, aflat în vizită la Bucureşti. Băsescu a spus că "acelaşi lucru" l-a făcut şi România pentru cetăţenii din Republica Moldova.

Modificările pe care autorităţile de la Budapesta le-au adus, vara aceasta, legii cetăţeniei şi care intră în vigoare din 2011 au făcut valuri în mai multe state europene cu o minoritate maghiară importantă. Cea mai dură reacţie a venit din partea Slovaciei, care a considerat acest demers drept o tentativă de a "şterge" urmările Tratatului de la Trianon, din 1920, prin care o parte din teritoriul şi din populaţia de 2,5 milioane a Ungariei a trecut la ţări vecine, ca Slovacia, România, Serbia şi Ucraina. În România, prevederile noii legi din Ungaria au fost departe de-a provoca reacţii vii la nivelul administraţiei centrale. Doar Opoziţia a criticat demersul ungar.

Lipsa de reacţie a României era însă previzibilă, potrivit unor analize apărute în The Guardian sau în Wall Street Journal. "Având în vedere că Bucureştiul, la rândul său, a înmânat în mod discret mii de paşapoarte etnicilor români din Republica Moldova, care în plus nici nu este membră a Uniunii Europene, România nu va face mare caz de legea dublei cetăţenii din Ungaria", scrie The Guardian.

Deşi legea propriu-zisă nu le aduce etnicilor maghiari avantaje directe, ceea ce este regretabil este faptul că partidele de dreapta FIDESZ şi Jobbik au readus la putere la Budapesta o retorică de dreapta, naţionalistă, care creşte temperatura în statele vecine unde există minoritate şi formaţiuni politice maghiare.

×
Subiecte în articol: observator