x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Băsescu la filmul "Eu când vreau să fluier, fluier"

Băsescu la filmul "Eu când vreau să fluier, fluier"

de Cristinel C. Popa    |    24 Ian 2011   •   10:48
Băsescu la filmul "Eu când vreau să fluier, fluier"
Sursa foto: Andrei Nacu/Mediafax

Băsescu – huiduit şi fluierat de Ziua Unirii

Măsurile sporite de securitate luate încă înainte de începerea manifes­tărilor prilejuite de sărbătorirea micii Uniri la Iaşi au arătat că Preşedinţia, ca şi autorităţile locale, de altfel, s-au aşteptat ieri la proteste. Însă aşteptările lor au depăşit orice închipuire. De cum Traian Băsescu a coborât din maşină în Piaţa Unirii, corul protestatarilor nu a încetat decât vag. Şi reprezentanţii opo­ziţiei au fost surprinşi de amploarea huiduielilor.

De asemenea, şi şeful CJ Iaşi, Constantin Simirad, a subliniat faptul că această festivitate va rămâne cunoscută drept sărbătorirea cea mai "odioasă", cea mai cu cântec din istoria tuturor zilelor de 24 ianuarie. Practic, preşedintele Băsescu a fost aproape la fel de contestat ca  şi Ceauşescu în ultima lui zi de "domnie", numai că, de această dată, fără nimic artificial, fără nici un impuls dinafară, ci din tot sufletul şi din toate inimile celor aflaţi în piaţă. Dar să rememorăm pas cu pas ce a fost la Iaşi în ziua de 24 ianuarie 2011.

Am ajuns în Piaţa Unirii mai devreme, când se desfăşura concertul de muzică populară dinaintea so­sirii demnitarilor. "Urmaţi acel cu­loar de triere." Zeci de oameni de or­dine în civil formau un baraj, cre­io­nând pe sectoare partidele politice. Oamenii de rând erau triaţi după simpatiile politice. Am reuşit în cele din urmă să trec de cordoane, fiind scanat de sutele de ochi prevăzători ai oamenilor preşedintelui.

"Nu e voie pe aici, pe acolo, de unde sunteţi, treceţi pe acolo", erau refrenele care se auzeau mai ceva decât trilurile populare. Miniştrii Elena Udrea şi Teodor Baconschi, vicepreşedintele PDL Gheorghe Flutur şi ceilalţi "loialişti" fideli preşedintelui aşteptau cu o uşoară emoţie pe figură.

Şeful statului a întârziat trei-patru minute. Cum a pus piciorul jos din maşină, a început corul invectivelor. "Huo, mincinosul, hoţule, demisia" reprezintă doar o parte din cuvintele la adresa sa. N-au lipsit nici altele mai dure: "Ai vândut ţara", "Băsescu dezbinare, Cuza cel Mare", "Criza Unire, Bă­sescu învrăjbire". Am crezut că vor înceta la intonarea Imnului, la discursul primarului Iaşiului, Gheor­ghe Nichita, al preşedintelui CJ, al lui Teodor Baconschi, ministrul de Externe. Nici măcar cuvintele Mi­tropolitului Teofan şi nici Te De­um-ul oficiat de acesta nu au putut stinge huiduielile miilor de oameni.

Enervat la culme, Băsescu a crezut că va tranşa cu curaj problema. S-a dus peste protestatari, cum s-ar spune, însă efectul a fost invers. L-a ţinut pe unul dintre militarii pensionari de mână şi a încercat să-l convingă, însă pe toată durata dialogului a fost hui­duit neîntrerupt. Cu toate acestea, a ieşit în faţa mulţimii şi şi-a rostit discursul, iar concluzia a fost una nu prea încurajatoare pentru populaţie: aşa cum s-a jertfit tânăra generaţie ca să facă Unirea de la 1859, aşa trebuie să facă şi acum poporul ro­mân.

Numai că vorbele sale mai mult au întărâtat decât să trezească cine ştie ce sentimente în rândurile celor prezenţi. Până şi Hora Unirii cu "fetele de protocol" a eşuat lamentabil, la fel ca şi încercarea de a dansa alături de ieşeni, care au fugit cu toţii din apropierea sa. Văzând că toate îi sunt defavorabile, a intrat în hotelul din apropiere, unde era încartiruit staff-ul său, după care a plecat în trombă spre Focşani.

Mai bucuroşi au fost ieşenii care au rămas în Piaţa Unirii să se delecteze cu un nou concert de muzică populară. În schimb, po­liticienii din opoziţie au cules roa­dele simpatiei. Au jucat hora fără teamă, au strâns sute de mâini oferite cu dragoste, au primit urări de să­nătate şi de bine.

Ulterior, după ce po­­li­ticienii s-au retras, ieşenii au dat năvală la fasole şi câr­naţi. O oră au stat unii la rând, dar au plecat mulţumiţi că s-au să­turat cu o porţie gratis.
În timp ce presa internaţională a comentat despre ce s-a întâmplat la Iaşi, TVR nu a transmis nimic de la manifestaţiile cu huiduieli, preferând emisiunea "Dănutz SRL".

Băile de mulţime, o amintire
În fiecare din anii anteriori, Băsescu sosea cu o zi înainte. Se caza la Hotel Traian sau Europa, făcea un tur prin oraş şi nelipsitele băi de mulţime, mai ales pe 24 ianuarie. Venea ca un prinţ, cu oarece întârziere, iar oficialităţile şi opoziţia, aflate la degetul lui mic, aşteptau în ger să treacă minutele de întârziere. Apoi, o dată ce ajungea în Piaţa Unirii, Băsescu se întreţinea jovial cu moş Ion Roată, un ieşean costumat ca la 1859. Se poza radios alături de un grup, dansa cu zecile de ieşence (în afara celor de protocol), care se înghesuiau să-i strângă mâna, să stea alături de preşedinte în Hora Unirii şi să se pozeze cu el în fel şi chip. Încântat de fascinaţia pe care o provoca oamenilor, şeful statului chiar arunca şi câte o săgeată în discursurile sale împotriva adversarilor politici, culegând uneori aplauze. Un astfel de happy story e acum amintire. De această dată, a refuzat până şi invitaţia făcută de liderii PDL locali pentru a participa la o gală, organizată pe 23 ianuarie, în care au fost premiaţi oamenii de valoare ai Iaşiului, în opinia PDL. În 2011 a sosit pe furiş la Iaşi. Puţini au aflat dacă a venit în oraş noaptea sau dimineaţa, la prima oră. Cert e că automobiliştii aflaţi în trecere pe la aeroport au probat pe propria piele ce înseamnă măsurile exagerate de securitate.

Huiduit şi la Focşani
Traian Băsescu a fost huiduit şi la Focşani, unde a participat la manifestările de Ziua Unirii. Potrivit Mediafax, ajuns în Piaţa Teatrului "Maior Gheorghe Pastia" din Focşani, şeful statului a fost primit de mulţime cu huiduieli, ca şi la Iaşi. În discursul rostit la Focşani, Băsescu a spus că vine aici în fiecare an din respect pentru istorie, şi nu pentru voturi sau aplauze şi "nici măcar pentru fluierături". "Vin din respect pentru istorie, pentru un moment constitutiv al statului român mo­dern şi vin să arăt respectul meu urmaşilor celor care au făcut Unirea", a spus preşedintele. Băsescu a susţinut că cel mai important lucru este să arătăm respect pentru istorie şi pentru noi. "Atât timp cât noi nu putem res­pecta momentele din istorie, nu putem pretinde altora să le respec­te", a afirmat şeful statului. Preşe­dintele a mai afirmat că niciodată o ţară nu poate consuma mai mult decât produce şi că de aceea unul dintre cele mai importante obiective ale României este propria  mo­der­nizare. El a mai spus că o ţa­ră cu o Constituţie neclară, care nu cre­ea­ză instituţii flexibile este o ţară care nu poate evolua pozitiv şi de aceea în perioada următoare una dintre obligaţiile esenţiale este re­vi­zuirea Constituţiei. "Vă doresc la anul să trăiţi într-o ţară puţin mai modernă, într-o ţară cu mai mult respect pentru Ziua Unirii", şi-a încheiat şeful statului discursul.

Ecouri externe
"Probabil n-a fost chiar genul de paradă militară la care se aştepta de sărbătoare naţională preşedintele român Traian Băsescu", a co­mentat agenţia Associated Press, preluată de presa inter­na­ţională, cele întâmplate ieri în România. "Militarii au scandat: «Joc cu pi­ra­tul» – Băsescu a lucrat cândva ca marinar – şi «Jos cu Udrea», refe­rindu-se la ministrul Turismului, Elena Udrea, o prietenă apro­piată a preşedintelui", a scris AP. "Re­zer­viştii din Armata română l-au huiduit la Iaşi pe preşedintele ţă­rii, Traian Băsescu, în timp ce se intona Imnul naţio­nal", a scris şi agenţia spaniolă EFE". (C. Pleşa)


×