x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Băsescu: Românii sunt minţiţi zilnic, fete rujate vorbesc de bănişorii oamenilor

Băsescu: Românii sunt minţiţi zilnic, fete rujate vorbesc de bănişorii oamenilor

25 Noi 2010   •   11:42
Băsescu: Românii sunt minţiţi zilnic, fete rujate vorbesc de bănişorii oamenilor
Sursa foto: Dragos Stoica /Jurnalul National

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, astăzi, la Bursa de Valori, că românii sunt minţiţi zilnic, "domnişoare rujate, cu ochii cât cepele" spunând cum se reduc salariile şi trebuie salvaţi "bănişorii" oamenilor. Şeful statului a precizat însă că aceştia sunt bani pe care România nu îi produce şi nu îi poate plăti.

"Românii sunt păcăliţi zilnic, sunt minţiţi. O să vedeţi fete rujate, cu ochii cât cepele: «se reduc salariile, să le aducem banii, bănişorii lor». Bănişorii acestor oameni sunt bani pe care nu-i producem, îi împrumutăm pentru a-i plăti. Nu putem să ne lăsăm păcăliţi la nesfârşit de iluzii. Atunci, avem obligaţia să ne optimizăm costurile în sistemul sanitar, unde a crescut alocarea în ultimii 10 ani de cel puţin 4-5 ori. Rezultatul: datorită proastei gestionări, un sistem de sănătate mai slab decât acum 10 ani, mai puţin performant", a afirmat Băsescu.

"Fiţi responsabili!"

Acesta este sfatul pe care Traian Băsescu l-a adresat politicienilor. Liderul României a acuzat clasa politică de iresponsabilitate şi a precizat că susţine acţiunile Guvernului Boc. În cadrul aceluiaşi discurs, preşedintele l-a lăudat pe fostul premier Petre Roman, spunând că, la un moment dat, România a avut un premier bun ale cărui acţiuni nu au fost susţinute de un preşedinte pe măsură.

"Lansez un ultim apel politicienilor, care are numai două cuvinte: Fiţi responsabili! Nu mai putem cheltui cât am cheltuit în trecut. Avem un singur drum corect: dezvoltare prin investiţie", a continuat preşedintele care a mai menţionat că aceasta este singura soluţie drum care poate da speranţă şi perspectivă românilor.

"Oamenii politici trebuie să-şi asume reforma, să plătească costurile asumării şi să facă tot posibilul ca statul să fie reformat", a insistat şeful statului.

„Nu putem avea speranţa evoluţiei favorabile, dacă nu încercăm să devenim performanţi ca cei din interiorul UE. În lipsa reformării statului, nu facem decât să-i condamnăm pe români”, a adăugat Traian Băsescu.

Potrivit preşedintelui României, ţara noastră este etichetată de membrii UE ca un stat care „nu se poate reforma”. „Este una să fii o ţară performantă în UE, care să emane speranţă, şi alta este ca zi de zi să ţi se pună eticheta că „aştia nu se pot reforma”. Se aude tot mai des această formulare la adresa României. Ea nu produce nimic altceva decât reţinerea investitorilor”, a precizat Traian Băsescu.

 

Trebuie închise 200 de spitale neperformante

„Nu putem să ne lăsăm păcăliţi la nesfârşit de iluzii. Şi atunci avem obligaţia să ne optimizăm costurile în sistemul sanitar unde a crescut alocarea în ultimii zece ani de cel puţin patru-cinci ori. Rezultatul: din cauza proastei gestionări, un sistem de sănătate mai prost decât acum zece ani, mai puţin performant”, a spus liderul României.

„Avem lucruri de făcut. Sunt cel puţin 200 de spitale care trebuie închise. Politicienii nu au curaj să o facă. Dar acolo duc toată resursa, în loc să concentreze resursele în spitale care pot fi performante şi omul să nu moară”, a adăugat şeful de stat.

Spre finalul discursului, şeful de stat a mai precizat că România a avut un premier bun ale cărui acţiuni nu au fost susţinute de un preşedinte pe măsură, făcând referire la fostul prim-ministru Petre Roman.

În plus preşedintele l-a asigurat pe actualul premier, Emil Boc, că dispune de toată sustinerea lui şi că Guvernul trebuie să preseze pentru modernizare, oricare ar fi costurile politice. "Avem un guvern care trebuie să preseze pentru modernizare, oricare ar fi costurile politice şi îl asigur pe premier că are toată susţinerea preşedintelui".


×