x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Bercea Mondial nu ştie să citească, dar are permis auto

Bercea Mondial nu ştie să citească, dar are permis auto

de Mara Raducanu    |    25 Feb 2011   •   16:23
Bercea Mondial nu ştie să citească, dar are permis auto
Sursa foto: Christian Silva/Jurnalul Naţional

153797-.jpgSandu Anghel, zis si Bercea Mondial, cunoscut interlop şi mare cumătru de pe plaiurile Craiovei este analfabet. Cu alte cuvinte, nu ştie nici să scrie, nici să citească. Nu am spus-o noi, ci a arătat chiar el cât de expert este în arta scrisului şi cititului. Atunci când judecătorii Curţii de Apel din Craiova i-au dat acestuia să citească declaraţia, Sandu Anghel a luat cele două foi, s-a uitat lung la ele şi probabil s-a minunat... Ce altceva putea să facă ? Omul nu ştie să scrie şi nici să citească. Ei şi ce? Parcă asta te împiedică să stai la masă cu mai marii, să te învârţi în lumea “bună”, să calci cu maşina pe cine vrei şi când vrei sau să te plimbi la volanul unui luxos autoturism (aşa ca pentru un Mondial!)

Pe fondul discuţiilor avute în ultima perioadă în legătură cu anumite transformări ale legislaţiei rutiere, ţinând cont că se tot “coc” definiţii împotriva agresivitătii în trafic, că se fac descinderi şi că se strigă în gura mare cât de în floare este corupţia pe la noi, am vrut să vedem de când are Bercea Mondial permis de conducere. Cine şi cum i l-a dat... Potrivit răspunsului Direcţiei Înmatriculări Permise dat la o solicitare a Jurnalului Naţional, Sandu Anghel şi-a luat permisul în 1990 la Inspectoratul de Poliţie Olt, la acea vreme poliţia rutieră fiind cea care se ocupa de problema permiselor. Că Bercea Mondial este şofer ne interesează mai puţin. Ceea ce frapează este felul în care el şi mulţi alţii obţin aceste permise fără un minimum de cunoştinţe rutiere. Întrebările ridicate de noi sunt următoarele: cum a luat Mondial permisul de conducere ţinând cont că se întâmpla în 1990, atunci când nu se introdusese sistemul de astăzi al examenului auto pe calculator?

Adică, era o condiţie necesară să stăpâneşti arta scrisului şi cititului pentru simplul fapt că altfel nu aveai ce să cauţi la examen. Cum şi-a completat formularul de înscriere la examenul auto? Cum a citit Bercea Mondial legislaţia rutieră? Cu translator? Şi atunci cum să ne facem speranţe că acesta ar cunoaşte vreo prevedere din Codul Rutier? Sau semnificaţia indicatoarelor... Însă nimeni nu îl opreşte, nimeni nu îl întreabă. Mulţi văd, puţini cunosc. Ne-am permite totuşi să precizăm că din cauza celor ca el se încearcă în van găsirea definiţiilor împotriva agresivităţii, fie ea în trafic sau în viaţa de zi cu zi.

×