x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator BERD acordă un împrumut de 40 milioane euro către Distribuţie Energie Electrică Romania

BERD acordă un împrumut de 40 milioane euro către Distribuţie Energie Electrică Romania

02 Iul 2021   •   17:30
BERD acordă un împrumut de 40 milioane euro către Distribuţie Energie Electrică Romania

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a acordat firmei Distribuţie Energie Electrică Romania, parte a Grupului Electrica, o finanţare de 40 milioane euro, echivalentul în ei, pentru eficientizarea reţelei şi transformarea digitală a distribuţiei de energie electrică.

DEER deserveşte peste 3,8 milioane de consumatori rezidenţiali şi industriali din regiunile Muntenia de Nord, Transilvania de Nord şi Transilvania de Sud. Compania operează 198 988 km de linii electrice în 18 judeţe, ceea ce reprezintă putin peste 40% din teritoriul României.

”Având în vedere oportunităţile de dezvoltare ale afacerii şi planul ambiţios de investiţii, Grupul Electrica explorează mai multe opţiuni din diverse surse de finanţare. Principalele obiective ale strategiei Grupului pentru sistemul de distribuţie au în vedere optimizări pe trei arii: performanţa operaţională, calitatea serviciilor şi optimizarea costurilor pentru consumatorul final. La acestea, se adaugă direcţiile strategice pe termen lung, axate pe dezvoltarea modelului de afaceri, coroborate cu pregătirea reţelelor de distribuţie pentru a face faţă provocărilor tranziţiei energetice”, a spus Corina Popescu, CEO Electrica.

Contractele de garanţie şi de împrumut au fost semnate de către Mark Davis, Director Regional BERD pentru România şi Bulgaria, Corina Popescu, CEO al Electrica, şi Valentin Brănescu, Director Adjunct DEER.

Electrica este deţinută de statul român, cu o participatie de 48,8%, iar restul acţiunilor se află la investitori, inclusiv BERD, de pe bursele din Bucureşti şi Londra. De la IPO (Oferta Publică Iniţială) din 2014, Grupul Electrica a investit în total 4,39 miliarde de lei în modernizarea şi refacerea reţelelor de distribuţie a energiei electrice

“Noua noastră finanţare va ajuta Grupul Electrica să construiască o reţea rezilientă de distribuţie în România, cu o eficienţă sporită şi pregatită să integreze mai multe proiecte regenerabile, pentru a atinge obiectivele ambiţioase ale României în materie de energie verde”, a precizat Mark Davis, , Director Regional BERD.

Investiţia totală a BERD în România se ridică la aproape 9 miliarde de euro, cu o pondere de 76% în sectorul privat.

×
Subiecte în articol: berd