x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Căderea unui idol. Ultradopatul Lance Armstrong

Căderea unui idol. Ultradopatul Lance Armstrong

de Marina Constantinoiu    |    Istvan Deak    |    20 Ian 2013   •   19:21
Căderea unui idol. Ultradopatul Lance Armstrong
Sursa foto: Christian Silva/Intact Images
Spovedanie la Oprah Winfrey. Ce a spus, dar mai ales ce nu a spus ciclistul american

4,3 milioane de telespectatori, un record pentru interviul televizat, în două părţi, al celebrei Oprah Winfrey, care l-a chemat la spovedanie, în decorul reşedinţei lui din Austin, pe ciclistul care a făcut istorie obţinând victorii, dar şi spulberându-şi propriile realizări, Lance Armstrong.

Îmbrăcat la patru ace, mai degrabă rece decât emoţionat, Armstrong a confirmat tot ceea ce putea fi mai rău. Da, s-a dopat. N-a ratat nimic, probabil. El a răspuns scurt şi sec cu “DA”, la mai multe întrebări privind substanţele dopante pe care le-a folosit, precum eritropoietina (EPO), hormonii umani de creştere şi transfuziile sangvine. Pur şi simplu nu putea câştiga de şapte ori Turul Franţei fără dopaj!
Căderea

În octombrie 2012, Lance Armstrong a fost deposedat de cele şapte Tururi ale Franţei câştigate între 1999 şi 2005, decizia fiind luată de UCI (Uniunea Ciclistă Internaţională), care a subscris la poziţia USADA (Agenţia Americană Antidoping), cea care îi întocmise un dosar de peste 1.000 de pagini în care se demonstra că Lance s-a dopat de-a lungul carierei sale sportive.

O pagină de istorie a sportului s-a scris odată cu acest interviu. Chiar dacă cei care l-au urmărit au rămas cu senzaţia că Armstrong nu a spus totul, ceea ce a mărturisit el deja repune în discuţie ideea de performanţă în zilele noastre. Şi dă frâu liber unui val de întrebări.

Durerea

Regele încoronat şi acum detronat al ciclismului a discutat despre durerea pe care a provocat-o familiei sale şi despre ruptura intervenită între el şi Livestrong, fundaţia pe care a creat-o în 1997 şi pe care o consideră cel de-al şaselea copil al său.

Armstrong a dat un răspuns ambiguu când a fost întrebat de ce a minţit mereu asupra acestui subiect. ''Nu ştiu dacă am un răspuns bun. Acum e prea târziu, probabil pentru cei mai mulţi, şi este vina mea. Am văzut această situaţie ca pe o mare minciună şi am repetat-o de multe ori''. Un supravieţuitor al unei maladii care face ravagii, cancerul, care a inspirat milioane de oameni cu o carieră de poveste, Armstrong a precizat că nu crede că ar fi putut obţine acele succese din Turul Franţei fără să încalce regulile din cauza culturii dopajului din ciclism. ''Nu eu am inventat această cultură a dopajului, dar nici nu am încercat s-o opresc. Este greu de vorbit despre asta şi nu vreau să acuz pe nimeni. Sunt aici să-mi recunosc greşelile", a spus el.

Ultima dopare

Când s-a dopat ultima oară? În 2005, când câştiga al 7-lea său Tur al Franţei, iar după revenirea din 2009 nu a mai utilizat substanţe interzise. ''Nu am privit conceptul de a trişa pentru a avea un avantaj. Nu am gândit în acest mod, l-am văzut ca pe un nivel de concurenţă pe teren''.
"Am fost un tip care intimidează, am încercat să controlez totul. Am crescut ca un luptător. Mama m-a făcut cînd era tînără, amîndoi am fost luptători. Pînă la boala mea am fost un competitor, dar de atunci am devenit un luptător adevărat. M-am luptat să supravieţuiesc. Asta era bine. Am luat atitudinea asta în ciclism, de a cîştiga cu orice preţ. Am luat substanţe şi înainte de cancer, dar nu eram un om care intimida. E a doua oară în viaţa mea cînd nu pot să controlez nimic. Prima dată a fost boala. Partea ciudată e că mereu ştiam că o să cîştig", au fost vorbele lui Armstrong.
Lance Armstrong a avut lacrimi în ochi, în timpul interviului, când a vorbit despre fiul său, Luke (13 ani), care l-a apărat public de acuzaţiile că s-ar fi dopat. "Când a început totul, l-am văzut pe fiul meu cum mă apăra şi spunea: 'Nu este adevărat ce spune-ţi despre tatăl meu. Nu este adevărat'. Atunci am ştiut că trebuie să mărturisesc. El nu m-a întrebat niciodată: 'Tată, este adevărat?'. El pur şi simplu a avut încredere în mine", a spus Lance.

Fostul rutier a precizat că în timpul vacanţei de Crăciun le-a mărturisit copiilor săi faptul că s-a dopat: "Le-am spus: 'Copii, au fost multe întrebări dacă tatăl vostru s-a dopat sau nu de-a lungul carierei. Am negat tot timpul asta. Am fost întotdeauna arogant şi convingător pe tema asta şi ştiu că din acest motiv voi m-aţi apărat. Dar asta a făcut lucrurile şi mai grele. Vreau să ştiţi că este adevărat'". Lance Armstrong a adăugat că mama sa a fost extrem de afectată de scandal.

CE A SPUS
    că s-a dopat de la jumătatea anilor 90 până în 2005, cu ocazia celor şapte Tururi ale Franţei, dar nu şi la ultimele două participări ale sale la Marea Buclă din 2009 şi 2010, deşi USADA (Agenţia americană antidoping) îl acuză şi pentru această perioadă
    că a consumat EPO, corticoizi, testosteron, hormoni de creştere şi că a recurs la transfuzii sangvine
    că nu a avut acces la produse dopante la care alţi ciclişti n-aveau acces. “Nivelul de dopaj era echitabil”.
    că nu şi-a forţat coechipierii să se dopeze
    că nu s-a temut că va fi prins, pentru că nu existau controale în afara competiţiei până în ultimul an al “domniei sale” (2005)
    că nu a avut impresia că trişează
    că şi-a dezvoltat instinctul obţinerii victoriei cu orice preţ învingând cancerul
    că a fost în acelaşi timp o javră, dar şi un binefăcător
    că îi înţelege pe oamenii care nu îi iartă greşelile, că oamenii au dreptul să se simtă “trădaţi”
    că era o persoană care intimida, care încerca în permanenţă să păstreze controlul “poveştii”
    că a fost depistat pozitiv la corticoizi la Turul din 1999 şi că a antedatat o reţetă medicală
    că regretă revenirea în competiţie în 2009
    că nu crede că produsele dopante au provocat cancerul de care a suferit
    că ar dori să revină în sportul de competiţie
    că suspendarea sa pe viaţă este o adevărată “pedeapsă cu moartea” şi că nu este foarte sigur că a meritat-o
    că nu a încercat să mituiască USADA cu 250.000 de dolari în 2004, contrar celor afirmate de preşedintele acesteia, Travis Tygart.
    că are nevoie de suport psihologic în mod regulat. “Viaţa mea a fost un bazar”, a mărturist în acest interviu
    că motivul principal pentru care a făcut aceste dezvăluiri este binele copiilor săi
Armstrong a negat că un test al său pozitiv din 2001 a fost acoperit de oficialii UCI. ''Povestea nu este adevărată. Nu a existat niciun test pozitiv. Nicio plată către laborator. UCI nu a făcut să dispară acel test şi eu nu sunt fan UCI''. Fostul lider al echipei US Postal a admis că a dorit să facă o donaţie către UCI, dar nu pentru a ascunde testul pozitiv din Turul Elveţiei 2001, ci la solicitarea forului internaţional.

CE NU A SPUS
    “Mă scuz”, în mod explicit, chiar dacă a spus:”Îmi voi petrece restul vieţii încercând să recâştig încrederea oamenilor şi scuzându-mă”
    dacă a avut complici care i-au permis să întreţină minciuna în toţi aceşti ani. “Nu vreau să acuz pe nimeni. Sunt deciziile mele, erorile mele”, a spus el.
    care ciclişti se mai dopau pe vremea sa. “Nu mă simt confortabil să vorbesc despre alţii”, a spus Lance.
    care era locul preparatorului italian Michele Ferrari în organigrama sa, dacă el era eminenţa sa cenuşie. “Există oameni care nu trebuie demonizaţi în această poveste. Ferrari este un om ok”.
    cum funcţiona programul de dopaj
    dacă va colabora cu autorităţile antidopaj, intrând în detaliile practicilor sale
    dacă le-a spus medicilor săi înaintea tratamentului pentru cancer că se dopa şi cu ce anume
    ce riscuri judiciare crede că-l pasc făcând aceste mărturisiri. Căci, odată cu aceste dezvăluiri, americanul a declanşat o serie de acţiuni în instanţă din partea mai multor sponsori şi parteneri care vor să-şi recupereze banii investiţi, plus alte acţiuni legale împotriva sa din partea Guvernului american.

Reacţii

Preşedintele USADA a apreciat că Lance a făcut un mic pas în direcţia cea bună, după ce a mărturisit că s-a dopat, în timp ce fundaţia Livestrong s-a declarat dezamăgită că sportivul a înşelat atâţia oameni, informează AFP.

Tygart şi-a exprimat satisfacţia că Armstrong "a recunoscut în sfîrşit că întreaga lui carieră s-a bazat pe un puternic amestec de dopaj şi înşelăciune". Aceste mărturii sînt "un mic pas în direcţia cea bună, dar dacă este sincer în dorinţa de a corecta greşelile trecutului, el va mărturisi sub jurămînt amploarea completă a activităţilor de dopaj", a adăugat Tygart într-un comunicat.

Livestrong, fundaţia de luptă împotriva cancerului înfiinţată de ciclist în 1997, s-a declarat "dezamăgită" că fondatorul său, care acum nu mai are legătură cu asociaţia, "a înşelat atâţia oameni în timpul şi după cariera de ciclist, inclusiv pe membrii fundaţiei". "Totuşi, în ciuda dezamăgirii noastre, ne exprimăm gratitudinea faţă de Lance pentru angajamentul şi spiritul adus bolnavilor afectaţi de această boală", a adăugat Livestrong.
Dar preşedintele Federaţiei australiene de ciclism, Klaus Mueller, s-a arătat extrem de dur duminică, după ce a ascultat confesiunile lui Lance, afirmând că acesta “frizează delirul”.

×
Subiecte în articol: lance armstrong ciclist american