x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Calea Sfintei Cruci, Scară către Cer

Calea Sfintei Cruci, Scară către Cer

de Luminita Ciobanu    |    12 Sep 2012   •   14:34
Calea Sfintei Cruci, Scară către Cer

Credinciosii crestin ortodocsi sunt invitati joi, 13 septembrie, sa participe la procesiunea-pelerinaj "Calea Sfintei Cruci, Scara catre Cer' ce are loc dupa slujba de priveghere de la Biserica Sfintei Cruci si a Sfantului Vasile cel Mare, situata pe Calea Victoriei. Astfel, mai multi inalti ierarhi si un sobor de preoti vor purta Sfanta Racla, in care se gaseste Lemnul de viata datator al Sfintei Cruci si Moastele a sase sfinti, pana in parcul Nicolae Iorga, aflat in apropiere. Intre orele 16:30 si 19:00 are loc Vecernia Mare, Litia si Acatistul Sfintei Cruci apoi, de la orele 19:00, se va derula procesiunea religioasa cu Sfanta Racla, Icoane si alte obiecte de cult.

Credinciosii care vor participa la pelerinaj vor purta cruciulite la gat si o lumanare in mana sau o Sfanta Cruce, ca marturisire a dreptei credinte si cinstire a Sfintei Cruci, semn al Fiului Omului. In timpul pelerinajului, protopsaltii impreuna cu credinciosii vor inalta cantarile Sfintei Cruci si se vor indrepta spre Parcul Nicolae Iorga pe care-l vor inconjura, cu imnuri si rugaciuni, apoi Corul Catedralei Patriarhale "Nicolae Lungu', va sustine un concert. La final, dupa orele 20:30, cortegiul va reveni la sfantul lacas urmand acelasi traseu. Sfanta Racla va fi depusa in biserica pentru inchinare, in timp ce la strana se va canta Acatistul Sfintei Cruci.

Totodata, in ziua maritului praznic al Inaltarii Sfintei Cruci, la 14 Septembrie, incepand cu ora 8:00, la Biserica Sfintei Cruci si a Sfantului Vasile cel Mare va incepe slujba Utreniei, la Sfarsitul careia, conform randuilelii Sfintei Biserici, se va impodobi Crucea, intr-un rost anume. In jurul orei 10:00, Sfanta Liturghie va fi oficiata de Preasfintitul Varlaam, (care va participa si la pelerinaj), alaturi de un sobor de preoti si diaconi. Dupa Sfanta Liturghie, Sfanta Racla va fi deschisa pentru inchinare.

×