x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Campania de vaccinare. Peste 14.000 de cazuri de reacții adverse au fost raportate în urma imunizării

Campania de vaccinare. Peste 14.000 de cazuri de reacții adverse au fost raportate în urma imunizării

04 Mai 2021   •   17:03
Campania de vaccinare. Peste 14.000 de cazuri de reacții adverse au fost raportate în urma imunizării
Sursa foto: Hepta

Au fost raportate 14.278 de cazuri de reacții adverse post vaccinale, respectiv 2,6 cazuri la o mie de doze utilizate. Cele mai multe au fost prezente la femei și o singură reacție a fost severă, anunță Valeriu Gheorghiță, președintele CNACV.

"Până pe data de 3 mai au fost raportate 14.278 de cazuri de reacţii adverse post-vaccinale indezirabile, cu o rată de raportare a RAPI de 2,6 cazuri la 1.000 de doze administrate. Pentru săptămâna 26 aprilie - 2 mai au fost raportate în total 561 de reacţii adverse, 83% fiind raportate pe platforma Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale. Vârsta mediană a persoanelor care au raportat aceste reacţii adverse a fost de 36 de ani, 63% din persoane fiind de sex feminin. În funcţie de severitatea manifestărilor, a fost raportată o singură reacţie adversă considerată severă şi 560 de reacţii clasificate ca nesevere", a spus acesta.

Au fost vaccinate 3.378.699 de persoane, din care 1.349.089 de persoane cu prima doză şi 2.029.610 de persoane şi cu cea de-a doua, până la 3 mai.

Totodată nu există raportări de cazuri documentate medical de tromboză de sinus venos cerebral după vaccinare cu niciunul dintre tipurile de vaccinuri folosite.
"E puţin probabil ca aceste informaţii să treacă neobservate, neraportate, care să nu fie aduse în atenţia autorităţilor sau în spaţiul public. Sunt convins că există un număr de reacţii adverse minore comune care nu sunt raportate, cum ar fi disconfortul la locul de administrare, însă reacţiile severe întotdeauna sunt raportate sau, chiar dacă există o întârziere, care este legată de documentarea medicală a cazului, sunt raportate atât de către colegii profesionişti din domeniul sănătăţii, cât şi de către pacient sau de aparţinători. Acestea sunt cazuri extrem de rare, vorbim de o frecvenţă între 1 până la 4 cazuri la 1 milion de persoane vaccinate. Noi avem sub 500.000 de persoane vaccinate cu vaccinul de la AstraZeneca", a precizat Gheorghiță.

Fişele de raportare a reacţiilor adverse sunt completate de aparţinători sau persoanele vaccinate.
"În majoritatea cazurilor la care faceţi referire este vorba de pacienţi care au avut antecedente trombotice, tromboză venoasă profundă sau au anumite boli cronice asociate şi au fost simptome interpretate ca evenimente trombotice, însă fără să fie o documentare medicală care să ateste acest lucru. Tocmai de aceea există două modalităţi diferite de raportare a reacţiilor adverse de către pacienţi sau aparţinători şi de către profesioniştii din Ministerul Sănătăţii", a explicat medicul.

×