x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Care e cadoul perfect pentru vameşii români şi bulgari?- "Îi laşi singur pe tură", răspunde New York Times

Care e cadoul perfect pentru vameşii români şi bulgari?- "Îi laşi singur pe tură", răspunde New York Times

de Gabriela Antoniu    |    04 Sep 2011   •   21:00

Cotidianul american New York Times descrie situatia de la granitele Romaniei si Bulgariei in contextul dorintei celor doua tari de a intra in spatiul Schengen. "Noul Conservatorism in Europa pune bete in rotile a doua dintre natiunile sale" este titlul articolului publicat sambata in care se precizeaza ca, in urma cu cativa ani, admiterea Romaniei si Bulga­riei in Schengen ar fi fost doar un gest de rutina. Dar astazi lucrurile s-au schimbat.

"Atat Bulgaria, cat si Romania au fost primite in UE in 2007, in ciuda problemelor persistente privind crima organizata, coruptia si ineficienta sistemului judiciar. Acum insa, in plina criza economica, Europa se teme mai mult de valul de imigranti din Africa si cresterea curentului nationalist in unele state membre si acorda mai multa atentie acestor probleme, scrie NY Times. "Ar fi bine daca am avea o masina care sa verifice daca exista vreun imigrant ascuns prin cami­oa­ne", a declarat Karel van Kesteren, ambasadorul Olandei in Bulgaria. "Dar daca poti sa dai 500 de euro pentru ca cineva sa se uite in alta parte, atunci nu ar mai avea nici un rost", spune van Kesteren.

"Cand dai altcuiva cheia unei case pe care o imparti cu altii vrei sa fii sigur ca este o persoana suta la suta de incredere si respecta toate re­gulile", a adaugat el pentru NY Times. Jurnalistii de la cotidianul american amintesc ca Olanda se numara prin­tre tarile care se opun aderarii Romaniei si Bulga­riei la spatiul Schengen.

"Un nou conservatorism func­tioneaza in blocul european", scriu ei. Printre tarile care vor vota impotriva acceptarii Romaniei si Bulgariei in Schengen, cotidianul american enumera pe langa Olanda, Finlanda, Germania si Franta. "Semne ale coruptiei punc­teaza satele bulgaresti si romanesti de-a lungul granitelor, sub forma unor vile luxoase care apartin gra­ni­cerilor si vamesilor. «Ce cadou ii faci unui vames de ziua lui?», spune o gluma. Raspunsul: «Il lasi singur pe tura»", scrie cotidianul american.

×
Subiecte în articol: observator