x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cât de fericiţi sunt românii, ce salariu i-ar mulţumi şi câtă încredere mai au unul în altul. Studiu IRES

Cât de fericiţi sunt românii, ce salariu i-ar mulţumi şi câtă încredere mai au unul în altul. Studiu IRES

de Gabriela Antoniu    |    02 Oct 2011   •   21:00

Un studiu despre starea natiunii realizat in septembrie, la nivel national, de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie – IRES arata ca romanii sunt ingrijorati, fatalisti, nefericiti, rezervati, dar, in acelasi timp, optimisti si mandri ca sunt romani. Potrivit studiului, exista mai multi romani nefericiti decat fericiti (47%-40%), in timp ce 12% nu se considera nici fericiti, nici nefericiti. 63% dintre romani cred insa ca majoritatea conationalilor sunt mai nefericiti decat inainte de 1989.

Studiul IRES mai arata ca 73% dintre romani l-ar sfatui pe un tanar care are sanse sa isi gaseasca un loc de munca in strainatate sa plece, in timp ce doar 25% l-ar sfatui sa ramana in Romania. Opt din zece romani cred ca majoritatea oamenilor incearca sa profite de pe urma celorlalti, in timp ce patru din zece nu se simt in siguranta. Potrivit studiului, 85% dintre romanii care cred in Dumnezeu se bazeaza in mare sau foarte mare masura pe ajutorul divin atunci cand au greutati, iar 45% sunt de parere ca lucrurile ar merge mai bine in Romania daca liderii religiosi s-ar implica in politica (20% – sigur da, 25% – probabil da).

Pe de alta parte, 63% dintre participantii la sondaj considera ca un salariu de maximum 2.000 de lei ar permite unei persoane un trai decent in Romania. 23% considera ca suma ideala ar fi intre 2.001 si 3.000 de lei, 7% ca aceasta este intre 3.001 si 4.000 lei, iar 3% considera ca aceasta ar trebui sa depaseasca 4.000 de lei. O pensie care sa permita un trai decent este de sub 1.500 de lei pentru 62% dintre romani, in timp ce pentru 23%, aceasta ar trebui sa se situeze in intervalul 1.501-2.000 de lei, iar 9% considera ca ar trebui ca aceasta suma sa fie intre 2.001 si 3.000 de lei. 3% dintre respondenti considera ca o pensie decenta ar trebui sa depaseasca suma de 3.000 de lei.

Potrivit sondajului, in ultimul an, doar 13% dintre romani considera ca ar fi avut tot ce le-a trebuit, in timp ce 8% considera ca au avut destul de mult din ceea ce le-a trebuit; in acelasi timp, 45% au simtit ca le-au lipsit unele lucruri, iar 32% cred ca le-au lipsit foarte multe lucruri. 94% dintre persoanele intervievate considera ca in momentul de fata este greu sau foarte greu sa iti cumperi o casa in Romania, la fel, 93% crezand acelasi lucru despre a castiga multi bani. Noua din zece romani considera ca este greu sau foarte greu sa cresti un copil fara sa ii lipseasca nimic. 86% sunt de parere ca este greu sau foarte greu sa ai un trai decent.

Romanii sunt, in prezent, foarte ingrijorati de nivelul coruptiei, salarii, sistemul de sanatate si de prapastia dintre oamenii bogati si cei saraci, 80% dintre participantii la sondaj afirmand ca acestea sunt printre cele mai mari ingrijorari ale lor.

Mai mult de o jumatate dintre romani considera ca situatia economica a tarii s-a inrautati fata de anul trecut, 51% dintre participantii la sondajul IRES afirmand ca aceasta este ceva mai proasta sau mult mai proasta. Cu toate acestea, romanii sunt optimisti, 52% dintre ei considerand ca peste cinci ani economia tarii va merge mai bine, in timp ce 11% considera ca aceasta va fi la fel, iar 26% sunt de parere ca va fi mai proasta. Sondajul a fost realizat telefonic pe un esantion reprezentativ la nivel national de 1.383 de indivizi de 18 ani si peste si are o marja de eroare de +- 2,7%.

×
Subiecte în articol: observator sondaj ires