x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cazul Cozma: Procurorii au cerut închisoare pe viaţa! Szojka a reacţionat violent.

Cazul Cozma: Procurorii au cerut închisoare pe viaţa! Szojka a reacţionat violent.

de Istvan Deak    |    27 Mai 2011   •   14:41
Cazul Cozma: Procurorii au cerut închisoare pe viaţa! Szojka a reacţionat violent.

Scene incredibile la Judecatoria Veszprem, unde sunt judecati vinovatii pentru moartea handbalistului Marian Cozma. In cursul diminetii de astazi, procurorul de caz, Sarosi Dora, a sustinut pledoaria de final, anuntand schimbarea incadrarii faptelor savarsite de principalii vinovati: Raffael Sandor, Nemeth Gyozo si Szojka Ivan. Astfel, cei trei sint acuzati de omor in cazul uciderii handbalistului Marian Cozma si tentativa de omor in cazul ranirii lui Ivan Pesic. Pentru primii doi, procurorul a cerut pedeapsa cu inchisoare pe viata, insa nu a mai putut continua, fiindca Ivan Szojka si-a iesit din minti.

A inceput sa urle si sa o injure pe doamna procuror, dar si pe judecatorul Nemeth Balazs. “Voi sunteti orbi. Nu ati ascultat ce au zis martorii, nu ati vazut inregistrarile video? Nici nu eram prin preajma celor doi. Nu am omorat pe nimeni, sunt nevinovat', a tipat Szojka. Rudele lui Stojka au inceput un intreg scandal in sala de judecata. A fost nevoie de interventia mascatilor, care l-au scos pe Szojka din sala si l-au dus in celula. Judecatorul a cerut o pauza de 30 de minute, timp in care sala sa fie golita, iar rudelor inculpatilor sa li se interzica accesul in sala. Pentru ceilalti patru inculpati din acest caz, Bihari Csaba, Pal Gabor, Antalik Laszlo si concubina acestuia, procurorul a cerut pedeapsa maxima pentru ultraj si complicitate la omor.

“Inteleg reactia lui Ivan Sztojka. Din probele prezentate de procurori, pedeapsa ceruta este neconforma cu realitate. De cand a fost arestat, Sztojka a incercat sa se sinucida de doua ori. El se afla sub tratament, insa, din nu stiu ce motiv, in aceasta dimineata a refuzat sa isi ia medicamentele. A fost chemata o salvare, insa medicii au decis ca nu e nevoie sa fie transportat la spital. El a fost dus imediat in celula', a declarat avocata lui Sztojka, Kereszturi Monika.

Sedinta s-a reluat dupa o pauza de 4 ore

“Procesul care s-a desfasurat pe parcursul a 9 luni, a dovedit clar cum s-au petrecut lucrurile in dimineata zilei de 8 februarie 2009. Raffael Sandor l-a injunghiat pe Marian Cozma, atat in rinichi, cat si in inima, in timp ce Gyozo si Sztojka il inconjurasera pe handbalistul roman. Nemeth Gyozo l-a injunghiat pe Ivan Pesic si i-a aplicat o lovitura de picior in cap lui Zarko Sesum', a concluzionat procurorul Sarosi Dora. Procesul a costat 73 milioane de forinti si a adunat un dosar de 69 de volume.

Judecatorul a mai subliniat si faptul ca 5 din cei 7 inculpati ar fi trebuit sa fie dupa gratii la ora uciderii handbalistului roman. Nemeth si cu Raffael au primit o sentinta de 3 ani pentru furt in Munchen, insa au cerut sa fie extradati si pedeapsa a fost suspendata. Pal Gabor a fost arestat pentru furtul unei masini in Austria, insa a primit doar amenda penala. Bihari Csaba a atacat cu o sabie de samurai un barbat in orasul Zalaegerszeg, insa a primit o pedeapsa cu suspendare.

Daune de 150 de milioane de forinti!

Avocatul Helmeczy Laszlo a depus astazi cererea privind despagubirile solicitate de familia Cozma. “ Vom deschide proces in civil si cerem daune materiale si nemateriale de 150 de milioane de forinti. 50 pentru Petre Cozma, 50 pentru sotia acestuia si 50 pentru fratii handbalistului. Vreau ca toti cei implicati sa plateasca, nu doar cei trei judecati pentru crima. Trebuie sa se dea o pedeapsa exemplara, astfel incat societatea sa fie ferita pe viitor de astfel de cazuri', a spus Helmeczy

Saptamana viitoare vor avea loc discursurile avocatilor apararii, urmand ca o prima sentinta sa se dea pe 23 iunie.

×
Subiecte în articol: marian cozma cazul cozma