x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ce să faci în Săptămâna Patimilor

Ce să faci în Săptămâna Patimilor

23 Apr 2019   •   18:50
Ce să faci în Săptămâna Patimilor

Ultima săptămână dinaintea Paştelui este cunoscută şi sub numele de Săptămâna Mare ori a Patimilor. În fiecare seară sunt slujbe speciale la biserică, numite Denii, iar credincioşii ţin post, apoi se spovedesc şi se împărtăşesc.

În Lunea Mare începe curăţenia locuinţei, se spală hainele, se scoate totul la aerisit, se fac reparaţii în casă.

Marţi şi Miercuri se mătură, se aspiră şi se spală geamurile.

Joia Mare este ultima zi în care se face pomenirea morţilor, femeile merg la biserică şi împart colaci de post, vin, fructe şi miere.

Joi şi Sâmbătă se înroşesc ouăle, iar credincioşii merg la biserică, unde se împărtăşesc. În Joia Mare nu se bat clopotele, se bate doar toaca. Seara se ţine Denia celor 12 Evanghelii, se citeşte despre spălarea picioarelor apostolilor de către Iisus Hristos, se vorbeşte despre Cina cea de Taină, unde s-a consfinţit Împărtăşania, se aminteşte rugăciunea din Grădina Ghetsimani şi prinderea Mântuitorului de către soldaţii romani.

Vinerea Mare se mai numeşte şi Vinerea Neagră şi este ziua în care Iisus Hristos a murit pe cruce. Se ţine post negru, iar cei care nu reuşesc evită să pună oţet în mâncare pentru că legenda spune că Mântuitorului i-a fost dat să bea oţet după ce a fost biciuit.

În Sâmbăta Mare se sacrifică mielul şi se prepară drobul şi friptura. Tot atunci se pregătesc hainele noi pentru zilele de sărbătoare.

Pentru Înviere se pregăteşte un coş în care se pun pască, ouă roşii şi cozonac, iar în unele zone se adaugă şi friptură de miel, slănină, sare.

Cerc

La miezul nopţii, credincioşii merg la slujba de Înviere pentru a lua lumină. Aceştia aduc de acasă o lumânare pe care o vor aprinde de la cea scoasă de preot din altarul bisericii.

Superstiţii

De Paşte, oamenii supăraţi se împacă. În noaptea Joii Mari, se deschid mormintele, iar sufletele morţilor merg în locurile unde au trăit. Pentru a-i primi cum se cuvine, bărbaţii aprind focuri în curţi, în faţa caselor şi în cimitire. În Vinerea Mare nu se coase, nu se spală şi nu se toarce lâna. Lumânarea de la Înviere trebuie păstrată şi se aprinde apoi în caz de boală ori supărare. Iepuraşul aduce daruri copiilor, iar Cocoşul simbolizează belşugul, dragostea şi sănătatea.

 

×