x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator CE solicită României și Estoniei să transpună legislația UE de combatere a rasismului și xenofobiei

CE solicită României și Estoniei să transpună legislația UE de combatere a rasismului și xenofobiei

30 Oct 2020   •   22:10
CE solicită României și Estoniei să transpună legislația UE de combatere a rasismului și xenofobiei

Comisia Europeană a decis, vineri, să trimită scrisori de punere în întârziere României și Estoniei, prin care solicită să transpună integral legislația UE de combatere a rasismului și xenofobiei. Cele două țări au două luni la dispoziție pentru a răspunde motivat la întrebările adresate de Comisie.

Comisia Europeană a decis să trimită scrisori de punere în întârziere Estoniei și României, întrucât legislațiile naționale ale acestor țări nu transpun integral și exact normele UE privind combaterea anumitor forme și expresii ale rasismului și xenofobiei prin intermediul dreptului penal.

Potrivit unui comunicat de presă transmis vineri, Estonia nu a transpus incriminarea formelor specifice de discursuri de incitare la ură, și anume apologia publică, negarea sau minimizarea vădită a criminalității internaționale și a Holocaustului, atunci când un astfel de comportament este de natură să incite la violență sau la ură. De asemenea, Estonia nu a incriminat în mod corect discursurile de incitare la ură, omițând incriminarea incitării publice la violență sau la ură îndreptate împotriva unor grupuri de persoane și nu a prevăzut sancțiuni adecvate. În sfârșit, Codul penal din Estonia nu garantează că motivația rasistă și xenofobă a infracțiunilor este considerată circumstanță agravantă, astfel încât aceste infracțiuni să fie urmărite penal în mod eficace și adecvat.

În privința României, CE arată că țara noastră nu a definit în mod corect discursurile de incitare la ură, deoarece nu incriminează discursurile de ură care incită la violență. În plus, România incriminează doar discursurile de ură care incită la ură atunci când acest comportament este îndreptat împotriva unui grup de persoane definit pe criterii de rasă, culoare, religie, descendență sau origine națională sau etnică, dar nu și atunci când este îndreptat împotriva unui membru al unui astfel de grup.

„Estonia și România au la dispoziție două luni pentru a răspunde la întrebările adresate de Comisie; în caz contrar, Comisia poate decide să trimită un aviz motivat”, se arată în comunicatul de presă citat.

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: romania ue