x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator CEDO condamnă România pentru câinii vagabonzi din Bucureşti

CEDO condamnă România pentru câinii vagabonzi din Bucureşti

26 Iul 2011   •   14:32
CEDO condamnă România pentru câinii vagabonzi din Bucureşti

Curtea Europeana a Drepturilor Omului a condamnat azi Romania pentru ca nu stapaneste problema cainilor vagabonzi din Bucuresti. Curtea a dat dreptate plangerii formulate de o septuagenara, informeaza AFP.

In octombrie 2000, Georgeta Stoicescu, de 71 de ani, a fost trantita la pamant sI muscata de o haita de sapte caini in fata locuintei sale din Bucuresti. A fost ranita la cap, a suferit fractuura de femur, atacul i-a lasat grele sechele ce au durat pana la moartea victimei, in 2007.

La acea vreme, marele numar de caini fara stapani crea o problema de sanatate sI securitate publica in multe orase ale Romaniei, precizeaza sentinta CEDO.

Pe 19 iunie 2001, Tribunalul Bucuresti aprecia ca vina o poarta Administratia pentru Protectia Animalelor a Capitalei, care nu a luat toate masurile pentru prevenirea acestui incident.

Tribunalul a stabilit ca Primaria Capitalei sa o despagubeasca pe victima cu 400 de euro, dar primaria a refuzat sa plateasca sI a facut recurs. (La acea data, primarul Capitalei era Traian Basescu, n.r.)

Decizia CEDO, pronuntata marti, stabileste ca masurile insuficiente sI defectuoase luate de oficialitatile romane au violat dreptul petentei la respect pentru viata privata.

Judecatorii europeni au stabilit acordarea unei despagubiri de 9000 de euro, prejudiciu moral, sotului supravietuitor al Georgetei Stoicescu.

Problemele cainilor fara stapani nu au fost solutionate nici pana in prezent, noteaza AFP, citand o statistica a Prefecturii Bucurestiului – invocata de altfel in cursul judecatii – care arata ca 9178 persoane au fost muscate de caini in Capitala, numai in primele sase luni ale anului 2009.

×