x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Centrul Istoric "a fost îngheţat"

Centrul Istoric "a fost îngheţat"

de Iulia Barbu    |    02 Mar 2011   •   20:35
Centrul Istoric "a fost îngheţat"
Sursa foto: /Jurnalul Naţional

154486-jf-img-9737.jpgReabilitarea Centrului Istoric al Bucureştiului a trecut prin cinci ani de şantiere, o reziliere anevoioasă de contract şi reluarea de la zero a licitaţiei pentru proiectul de pe cele 14 străzi. 2011 a găsit zona cheie a Capitalei cu lucrări demarate pe şapte străzi. Bucureştenii vor trebui însă să se înarmeze cu răbdare şi bună­voin­ţă! După bugetul adoptat cu sârg de consilierii generali, Centrul Istoric va intra în conservare pe termen ne­de­terminat. Toate acestea în con­diţiile în care, cele 14 străzi ar fi trebuit finalizate chiar în acest an, înainte de Crăciun fiind de altfel rea­bilitate străzile Lipscani, Zarafi şi Smârdan. În acest moment însă, cu un buget mai sărac cu 20 de milioane de lei, primăria trebuie să achite alte facturi. Practic, municipalitatea va trebui să suporte, pe lângă costurile necesare conservării lucrărilor, şi pe­nalizările prevăzute de contractul semnat cu constructorii. Cu un buget de zece ori mai mic,  primăria se poate declara bună de plată! Iniţial, în proiectul de buget, suma prevăzută pentru finalizarea lucrărilor în Centrul Istoric a fost de 22 milioane de lei. Modificarea bugetului, aprobată în 28 februarie, a lăsat în jur de 2 mi­lioa­ne de lei pentru acest proiect. Toa­te acestea în condiţiile în care nu­mai suma necesară primului lot al proiectului se ridică la peste 2.400.000 de lei. Cum consilierii s-au gândit la binele bucureştenilor prin reducerea fondurilor alocate Cen­trului Vechi, în acest moment vor trebui bugetate alte sume, ne­pre­vă­zute până acum, necesare pro­tec­ţiei lucrărilor şi asigurării şantierelor. Jur­nalul Naţional a solicitat biroului de presă al PMB să precizeze dacă este posibilă predarea la termen a celor 14 străzi din centrul Bucureştiului: "Aceste lucrări nu pot fi finali­za­te fiind necesare lucrări de protecţie a reţelelor edilitare dar şi de punere în siguranţă. Toate acestea presupun fonduri suplimentare necuprinse în bu­get întrucât, în acest an, era pre­văzută finalizarea lucrărilor. În aceste condiţii, impactul pentru cei care lo­cuiesc sau desfăşoară activităţi co­merciale în Centrul Istoric este foarte mare întrucât toate străzile pe care se execută lucrări devin impracticabile. Prin tăierea bugetului, PMB nu doar că nu va putea finaliza reabilitarea Centrului Istoric ci va fi nevoită să conserve lucrările la stadiul actual", a precizat biroul de presă al primăriei.

Reabilitarea Centrului Istoric a început în 2006 şi trebuia finalizată în 2008. Semnarea contractului de execuţie a lucrărilor de reabilitare a străzilor din Centrul Istoric dintre primarul general de atunci, Adriean Videanu, şi preşedintele firmei Sedesa Obras y Servicios SA din Spania, Miguel Escriva Ibiza, a fost anunţată cu mare angajament. Programul de reabilitare, în valoare de 20,7 milioane de euro, trebuia să fie fi­nalizat în 18 luni. În plan erau 14 străzi, însă în patru ani s-a interve­nit doar pe patru artere şi acestea prost făcute. Promisiunile se arătau mai mult decât fanteziste: vestigiile arheologice descoperite urmau să fie puse în valoare prin marcare pe pavaj, plăci informative şi chiar expunere directă. Aşadar, în scurt timp, spa­-ni­o­lii au cerut mai mulţi bani, iar consilierii municipali au aprobat suplimentarea cu peste 10 milioane de euro a fondurilor alocate Centrului Istoric. Imediat după câştigarea licitaţiei spaniolii au cesionat însă întreaga lucrare, unei firme sută la sută româneşti, Sedesa SRL. În cele din ur­mă, contractul dintre municipalitate şi firma spaniolă SEDESA a fost reziliat în 2009 de primarul general Sorin Oprescu. Doi ani mai târziu, bugetul votat cu toate amendamentele grupului PDL din Primăria Capitalei, a luat însă toţi banii necesari investiţiilor şi i-a direcţionat pentru plata datoriilor. Nu vor fi bani nici pentru Centrul Istoric şi nici pentru lucrările de infrastructură de­ma­ra­te în acest an, iar Stadionul Lia Ma­noliu a rămas fără jumătate din bani. Sorin Oprescu a anunţat de altfel că va ataca în instanţă, în contencios administrativ, aceste decizii pe care le-a numit "aberante, ilegale, iresponsabile şi contrare interesului general al comunităţii bucureştenilor."

Soluţii financiare în China
Sorin Oprescu, primarul ge­neral al Capitalei, s-a întâlnit ieri cu re­pre­zentanţii companiei Beijing Mu­ni­ci­pal Construction Group Co. Ltd, companie care are experienţă în construirea de şosele suspen­da­te, poduri şi pasaje: "Este foarte clar că autostrada suspendată se poate face. Iată! Avem dovada vie a faptului că 10 km au fost realizaţi în doi ani de această firmă şi am pri­mit asigurări că modelul poate fi implementat şi la Bucureşti. Continuăm discuţiile, iar dorinţa mea este aceea de a demara cât mai cu­rând cu putinţă acest proiect de fluidi­za­re a traficului şi în Capitala Ro­mâ­niei", a declarat Sorin Oprescu. De altfel, edilul a anunţat că vi­zita în China este necesară în ideea cău­tă­rii de finanţare pentru pro­iectele care au rămas fără bani în urma bu­getului aprobat luni. Ală­turi de stadion, care a rămas fără mai bine de jumătate din bani, Cen­trul Istoric şi proiectele de in­fra­structură care au trecut la capitolul "la Paştele Cai­lor", s-au redus la jumătate şi su­me­le necesare iluminatului public pe întregul teritoriu al Bucureştiului, iar programul destinat rezol­vă­rii problemei câi­ni­lor vagabonzi va primi cu 70% mai puţine fonduri.

×