x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ceremonii la bustul regelui Mihai din Capitală, la 99 de ani de la nașterea fostului suveran

Ceremonii la bustul regelui Mihai din Capitală, la 99 de ani de la nașterea fostului suveran

25 Oct 2020   •   15:00
Ceremonii la bustul regelui Mihai din Capitală, la 99 de ani de la nașterea fostului suveran

La bustul regelui Mihai din Piațeta Regelui din Capitală au loc, duminică, depuneri de flori, la 99 de ani de la nașterea fostului suveran. Cu aceasta ocazie va fi lansat și concursul internațional de sculptură pentru realizarea statuii Regelui care va fi amplasată în Sinaia.

 

Potrivit unui comunicat al Casei Regale a României, cu ocazia zilei de naștere (în anul 1921) a Regelui Mihai I, duminică, 25 octombrie 2020, vor fi depuse flori la bustul suveranului din Piațeta Regelui (șoseaua Kiseleff).

Evenimentul este organizat de Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș (APPRP), iar printre participanți se numrără prof. univ. dr. Marian Moiceanu, rectorul Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, prof. univ dr. Florin Stănică, prorector al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București, Ion Tucă, vicepreședintele – Director executiv al Asociației pentru Patrimoniul Regal Peleș, artistul Valentin Tănase – creatorul bustului din Piațeta Regelui, inaugurat în prezența Regelui Mihai, în anul 2012, și membri ai Asociației Casa Majestății Sale.

APPRP va lansa și concursul adresat artiștilor plastici din România și din străinătate pentru realizarea primei statui dedicate Regelui, la Sinaia. Monumentul din bronz îl va reprezenta pe Regele Mihai în uniforma de Mareșal al Armatei române (1945), în mărime naturală.

Statuia va fi amplasată la Sinaia și va fi dezvelită în 25 octombrie 2021, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la naşterea Regelui, în baza protocolului semnat între APPRP, Primăria Orașului Sinaia și Ministerul Culturii.

Mediafax

×
Subiecte în articol: regele mihai