x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cheltuielile pentru măști și mănuși pentru un elev cocoșează bugetul familiei

Cheltuielile pentru măști și mănuși pentru un elev cocoșează bugetul familiei

de Dan Constantin    |    23 Aug 2020   •   15:44
Cheltuielile pentru măști și mănuși pentru un elev cocoșează bugetul familiei
Sursa foto: Lucian Alecu

Care este costul pe o lună pentru o familie pentru a asigura copilului școlar masca și mănușile necesare pentru a îndeplini condițiile de protecție sanitară în interiorul unității de învățământ?

O mască de protecție costă în farmacie 3,2 lei. Pentru o zi ar fi necesare unui elev minim trei măști, incluzând și obligația de protecție obligatorie și în transportul în comun. Așadar, 3x 3,2=9,6 lei este ,,cheltuiala„ pentru o zi de școală. Pe lună, la 20 de zile de mers la școală , cheltuiala este de 9,6x20= 192 de lei. Suma se dublează , pentru că sunt necesare și mănușile pentru protecție. 

DECI, O FAMILIE CU UN COPIL ȘCOLAR are nevoie de 384 lei pentru asigurarea materialelor obligatorii de protecție  minimală.

 Dacă părinții merg la muncă, sunt necesare aproximativ aceleași cantități de măști și mănuși. Pentru o lună aceste costuri se ridică la 1152 de lei. 

 Guvernul a anunțat că nu poate asigura gratuitate pentru măștile necesare elevilor. 

Dintr-o hotărâre de guvern pusă în dezbatere publică, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Sănătății cu cheltuielile necesare protecției comisiilor de vot la alegerile locale, se alocă circa 2 milioane de euro. Calculele arată că în acest moment guvernul are o sursă de măști achiziționate la prețul de 0,8 lei/bucata. De ce ele ajung în farmacii la un preț de 4 ori mai mare? 

×