x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Citotstaticele care lipsesc la Institutul Oncologic București, disponibile de săptămâna viitoare

Citotstaticele care lipsesc la Institutul Oncologic București, disponibile de săptămâna viitoare

22 Apr 2021   •   17:01
Citotstaticele care lipsesc la Institutul Oncologic București, disponibile de săptămâna viitoare

UPDATE: Cele 16 citotstatice și alte trei medicamente adjuvante, care lipsesc la Institutul Oncologic București, vor fi disponibile de săptămâna viitoare, a anunțat, joi, Ministerul Sănătății.

Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății a solicitat, joi, conducerii Institutului Oncologic „Prof. dr. Alexandru Trestioreanu” București (IOB) și reprezentanților direcțiilor de specialitate din cadrul Ministerului Sănătății un raport privind situația aprovizionării cu medicamente citostatice în cadrul institutului.

Conform datelor existente, în prezent, în cadrul IOB există discontinuități de aprovizionare pentru 16 medicamente citostatice și alte trei medicamente adjuvante necesare tratamentului pacienţilor care suferă de cancer.

Medicamentele lipsesc din cauza organizării defectuoase a procedurilor de achiziții centralizate pentru medicamentele utilizate frecvent, care au consumul cel mai mare și pentru care nu au fost încheiate acorduri-cadru, informează reprezentanții Ministerului Sănătății.

Potrivit MS, IOB a luat deja măsuri pentru asigurarea tratamentului necesar pacienților și a informat Ministerul Sănătății că vineri a fost finalizată, în regim de urgență, o procedură de negociere pentru medicația lipsă, iar începând de săptămâna viitoare produsele vor fi disponibile.

„Am solicitat echipei de conducere a institutului să demareze o verificare internă a modului în care au fost organizate procedurile de achiziție. Le-am cerut să demareze urgent procedurile legale pentru încheierea acordurilor cadru, astfel încât aceste situații să nu mai apară în viitor și pacienții să beneficieze, la timp, de medicația necesară pentru asigurarea tratamentului, conform protocoalelor teraputice”, a declarat Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății.

Ministerul Sănătății precizează că, în prezent, nu s-au semnalat alte situații de discontinuitate privind aprovizionarea cu medicamente oncologice în unitățile sanitare din țară.

 

Știre inițială: Institutul Oncologic din București se confruntă cu o criză în aprovizionarea cu citostatice uzuale.

„În acest moment, ne confruntăm și gestionăm o criză în aprovizionarea cu citostatice uzuale”, a anunțat joi dimineața conducerea unității. Conform acesteia, cauzele care au condus la această criză sunt multiple.

În primul rând, Institutul Oncologic a preluat un număr mare de pacienți de la nivelul altor centre care nu au mai funcționat din cauza pandemiei și unde acești pacienți nu au putut fi tratați.

De asemenea, conducerea Institutului susține că politica de achiziții dusă până recent nu a permis o aprovizionare predictibilă cu medicamente și materiale sanitare.

„Constrângerile legale inerente sistemului de achiziții publice nu permit aprovizionarea în urgență, iar metodele împrumutului din farmaciile altor unități, respectiv achizițiile directe, au fost folosite la limită. Suntem în punctul în care le-am utilizat la maximum, pentru a veni în sprijinul pacienților”, se arată într-un comunicat postat pe pagina de Facebook a unității medicale..

Reprezentanții Institutului mai spun că CAS a municipiului București asigură Institutului un buget calculat, în principal, în funcție de istoric, iar ca urmare a fluxului de pacienți oncologici mai mare comparativ cu alte perioade de referință, bugetul este insuficient în acest moment.

Conducerea Institutului a semnalat situația la CASMB și anunță că, în acest moment, procedurile de negociere simplificată sunt în derulare și se așteaptă ca acestea să fie finalizate până la sfârșitul acestei săptămâni.

„Asigur pacienții și aparținătorii, precum și întreg corpul medical, de tot suportul și efortul meu în rezolvarea acestei situații. Îmi pare nespus de rău că suntem nevoiți să trecem prin acest moment. Așa cum bine știți deja, prioritatea mea au fost și rămân pacienții și nu voi conteni niciodată să caut soluții pentru a veni în sprijinul lor. Lupta lor cu boala este lupta mea pentru a le asigura un acces rapid la cel mai bun tratament, indiferent de câte piedici birocratice, procedurale, legislative și umane există”, a declarat Bogdan Tănase, managerul Institutului Oncologic.

×
Subiecte în articol: citostatice institutul oncologic