x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Comisia Europeană a atras atenția că măsurile pe timpul pandemiei de coronavirus nu trebuie să submineze democrația

Comisia Europeană a atras atenția că măsurile pe timpul pandemiei de coronavirus nu trebuie să submineze democrația

31 Mar 2020   •   15:39
Comisia Europeană a atras atenția că măsurile pe timpul pandemiei de coronavirus nu trebuie să submineze democrația
Sursa foto: Fred MARVAUX

Comisia Europeană a atras atenția, marți, guvernelor statelor UE că măsurile pe care le iau în timpul pandemiei de coronavirus nu trebuie să submineze democrația, scrie Reuters.

„Este foarte important ca măsurile de urgență să nu fie adoptate pe seama principiilor și valorilor noastre fundamentale (...) Democrația nu poate să funcționeze fără o presă liberă și independentă”, a afirmat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„Orice măsură de urgență trebuie să se limiteze la ceea ce este necesar și să fie strict proporționate. Ele nu trebuie să dureze pe termen nedelimitat (...) Guvernele trebuie să se asigure că astfel de măsuri sunt supuse unui control periodic.”, a adăugat aceasta.

Declarațiile vin în contextul în care premierul ungar Viktor Orban a obținut luni din partea parlamentului dreptul să legifereze prin ordonanțe și să prelungească starea de urgență fără acordul legislativului. De asemenea, legea adoptate menționează că difuzarea de „știri false” poate fi sancționată cu până la cinci ani de închisoare.

×