x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Comisia Europeană donează 300 de milioane de euro alianței pentru vaccinuri

Comisia Europeană donează 300 de milioane de euro alianței pentru vaccinuri

04 Iun 2020   •   16:39
Comisia Europeană donează 300 de milioane de euro alianței pentru vaccinuri

Comisia Europeană a anunțat, joi, că donează 300 de milioane de euro către Gavi, o alianță constituită în parteneriat public-privat care și-a propus să mobilizeze resurse financiare și expertiză pentru salvarea de vieți în țările sărace în care vaccinurile sunt prea puțin utilizate.

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, suma de 300 de milioane de euro va contribui la vaccinarea a 300 de milioane de copii și salvarea a până la 8 milioane de vieți, la distribuirea în 55 de țări a peste 3,2 miliarde de doze de vaccinuri, la facilitarea a 1,4 miliarde de contacte între familii și serviciile de sănătate prin intermediul programelor de vaccinare, dar și la prevenirea reapariției poliomielitei în lume și finanțarea constituirii unor rezerve de vaccinuri destinate utilizării de urgență pentru a opri răspândirea unor epidemii periculoase.

Anunțul a fost făcut de Comisia Europeană joi, când a avut loc summitul mondial privind vaccinarea organizat de Gavi, alianța pentru vaccinuri.

„Vaccinurile pot salva vieți, dar doar dacă sunt disponibile pentru toată lumea și mai ales în comunitățile și regiunile cele mai vulnerabile din lume. Din această perspectivă este atât de importantă activitatea Gavi, alianța pentru vaccinuri. Această alianță oferă țărilor în curs de dezvoltare mijloacele de care au nevoie pentru a se dota cu sisteme de sănătate și programe de imunizare mai solide și pentru ca lumea să devină un loc mai sigur. Mă bucur că, în acest demers crucial, Gavi poate beneficia de sprijinul Comisiei. Vom putea depăși astfel criza provocată de această pandemie și vom putea evita apariția alteia”, a declarat Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene.

„Suma promisă astăzi se bazează pe ipoteza că noul cadru financiar multianual al UE, în special Instrumentul de vecinătate, cooperare pentru dezvoltare și cooperare internațională (IVCDCI), din care ar proveni fondurile promise Gavi, alianța pentru vaccinuri, va fi adoptat într-o variantă cât mai apropiată de cea propusă de Comisia Europeană. La 2 iunie, Comisia a propus suplimentarea fondurilor alocate IVCDCI pentru perioada 2021-2027 la 86 de miliarde EUR în prețurile din 2018 (96,4 miliarde EUR în prețuri curente), sumă în care ar urma să fie incluse 10,5 miliarde EUR provenite din noul instrument Next Generation EU”, se arată în comunicat.

Gavi, alianța pentru vaccinuri, este un parteneriat internațional public-privat fără scop lucrativ, cu sediul la Geneva. Modelul Gavi este de a mobiliza resurse financiare și expertiză, aducând la masa dialogului guverne și producători de vaccinuri atât din țările industrializate, cât și din țările în curs de dezvoltare, principalele agenții ale ONU, instituții din domeniul sănătății publice și al cercetării, sectorul privat și societatea civilă, în vederea salvării de vieți și a protejării sănătății prin asigurarea unui acces îmbunătățit la vaccinuri noi și prea puțin utilizate în țările sărace.

Până în august 2019, Gavi a contribuit la prevenirea a 13 milioane de decese prin programe de imunizare de rutină care au vizat peste 760 de milioane de persoane, precum și prin campanii desfășurate în 74 țări pentru imunizarea a peste 960 de milioane de persoane.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Comisia Europeana donatie vaccin