x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Concluzie alarmantă: Resursele de apă ale Planetei se diminuează

Concluzie alarmantă: Resursele de apă ale Planetei se diminuează

24 Aug 2020   •   22:51
Concluzie alarmantă: Resursele de apă ale Planetei se diminuează

În ultimii 30 de ani, 28 de trilioane de tone de gheaţă au dispărut de pe suprafaţa Pământului. Nivelul apelor ar putea creşte, până la sfârşitul secolului, iar resursele de apă potabilă se diminuează.

Aceasta este concluzia alarmantă la care au ajuns oamenii de ştiinţă, după ce au examinat calotele glaciare, vârfurile muntoase şi gheţarii. Dacă această tendinţă se va menţine, nivelul apelor ar putea creşte cu un metru până la sfârşitul secolului. Fiecare centimetru în plus înseamnă practic relocarea a un milion de oameni. Unele ţări ar putea astfel să dispară complet, iar sursele de apă potabilă vor fi mult diminuate.

Climatologul Roxana Bojariu a afirmat pentru Mediafax că există efecte asupra ecosistemelor, nu doar asupra celor locale, ci sunt efecte în lanţ, pentru că se modifică curenţii oceanici.

„Sunt şi specii din zonele polare care trăiesc pe uscat şi au probleme. În zona nordică, ursul polar, de exemplu. Locuitorii acelor localităţi care sunt în zona arctică, la malul oceanului îngheţat, au început să-şi părăsească localităţile, deoarece condiţiile noi climatice nu le mai permit să-şi ducă traiul aşa cum o făceau cu mai multe decenii în urmă”, susține sursa citată.

×
Subiecte în articol: resursele planetei