x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Consiliul de Administrație de la Metrorex, demis de ministrul Transporturilor

Consiliul de Administrație de la Metrorex, demis de ministrul Transporturilor

04 Mar 2021   •   22:10
Consiliul de Administrație de la Metrorex, demis de ministrul Transporturilor

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a anunțat că a demis joi Consiliul de Administrație de la Metrorex. El a spus că au fost găsite mai multe nereguli la companie, printre care și acordarea sporului de metrou, un spor de condiții dificile de lucru, de care beneficiau și cei de la birou.

Potrivit ministrului Transporturilor, Cătălin Drulă, cheltuielile de personal de la Metrorex sunt cu 201 milioane de lei mai mari în acest an decît anul trecut.

„Ca urmare a așa-zisei negocieri a contractului colectiv de muncă din septembrie anul trecut, în condiții de pandemie, de pierderi de venituri, de dezechilibru finaciar, s-au crescut salariile cu 18%. Diferența cheltuielilor cu personalul 2020-2021 este de 210 milioane de lei, numai creșterea, o companie care ajuns să ceară subvenții de la stat de 1,1 miliarde lei, care erau acum cinci ani de 300 milioane lei”, a spus Cătălin Drulă, la Digi24.

Acesta a precizat că salariul mediu la Metrorex s-a dublat în cinci ani.

„Sporul de metrou, care ar trebui primit de cei care cu adevărat lucrează în condiții mai grele, este primit nediscrimatoriu și de cei care stau în birou, primesc spor de condiții dificile”, a mai exemplificat ministrul.

În aceste condiții, Cătălin Drulă susține că sunt două variante: „ori a renegocia acel contract de muncă în condiții firești pentru starea financiară a companiei sau aceeași sumă de bani nu poate să ajungă pentru tot personalul actual”.

Acesta acuză faptul că negocierea de anul trecut s-a făcut cu iresposabilitate și spune că nu era nevoie de o renegociere, în condițiile în care pe perioada stării de alertă contractele colective își prelungesc valabilitatea.

„Consiliul de Administrația trebuia să negocieze, Consiliu de Administrație pe care l-am demis astăzi, a delegat mai departe unei comisii de negociere formată din 15 oameni, din care 10 sunt membri ai sindicatului, a cam negociat sindicatul cu sine”, a spus ministrul Transporturilor.

Acesta a precizat că în în urma raportului Corpului de control există indicii că s-au încălcat mai multe legi și susține că vor fi sesizate mai multe instituții, printre care Curtea de Conturi sau DNA.

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Metrorex