x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Construcţiile au făcut cele mai multe angajări noi în ultimii doi ani, alături de sănătate și IT

Construcţiile au făcut cele mai multe angajări noi în ultimii doi ani, alături de sănătate și IT

15 Iul 2021   •   23:00
Construcţiile au făcut cele mai multe angajări noi în ultimii doi ani, alături de sănătate și IT

Companiile din construcţii, sector care are o contribuţie de 6,6% la formarea Produsului Intern Brut, au făcut cele mai multe angajări în perioada mai 2019 - mai 2021, arată datele centralizate de ZF pe baza informaţiilor de la Institutul Naţional de Statistică.

Peste 35.500 de noi angajări au fost făcute în construcţii în ultimii doi ani, iar numărul de salariaţi din acest domeniu a depăşit 430.000 de persoane, reprezentând aproape 9% din forţa de muncă din România.

„Nevoia de personal din construc­ţii a fost acoperită de «importul» de personal din statele asiatice, şi, parţial, de muncitori români din statele vestice care s-au întors să lucreze în companiile româneşti. Declaraţiile publice merg pe ideea de a susţine în continuare investiţiile în acest sector, însă trebuie găsită o soluţie pentru compensarea creşterii explozive a preţurilor materialelor de construcţii, pentru că multe şantiere sunt în prezent în situaţia de a suspenda temporar lucrările“, a explicat Laurenţiu Plos­ceanu, preşedintele ARACO (Aso­ciaţia Română a Antrepreno­rilor din Construcţii).

Dincolo de sectorul construc­ţiilor, cele mai multe noi angajări faţă de perioada de dinainte de pandemie s-au mai făcut în domeniile sănătate şi asistenţă socială (+28,7 mii de noi angajări în mai 2021 faţă de mai 2019), servicii IT (+22,4 mii de noi angajări), comerţ (+57 mii de noi angajări) şi fabricarea echipamen­telor electrice (+4,8 mii de noi angajări).

Deşi piaţa muncii dă semnale de revenire – în unele sectoare cererea de noi angajaţi fiind chiar mai mare decât în 2019 – economia mai are de recuperat încă câteva mii de locuri de muncă de dinainte de pandemie. Numărul de salariaţi din economie a ajuns la 4,96 milioane de persoane, în creştere cu 70.000 faţă de mai 2020, dar este în continuare mai mic cu 16.700 faţă de mai 2019. Cele mai multe locuri de muncă - 75.000 – s-au pierdut în industria prelucrătoare, sector care număra în mai anul acesta 1,087 milioane de angajaţi, faţă de 1,162 milioane de angajaţi în mai 2019.

 Mediafax

×