x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Corupţia din fotbal - Dumitru Dragomir, judecat pentru luare de mită

Corupţia din fotbal - Dumitru Dragomir, judecat pentru luare de mită

de Violeta Fotache    |    06 Mai 2008   •   00:00
Corupţia din fotbal - Dumitru Dragomir, judecat pentru luare de mită
Sursa foto: Gazeta Sporturilor/

Primul dosar penal referitor la corupţia din lumea fotbalului a ajuns pe rolul instanţei de judecată. Dumitru Dragomir, preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal (L.P.F.) va fi judecat de judecătorii Înaltei Curţi de Casaţşie şi Justiţie sub acuzaţia de luare de mită. Alături de el va fi judecat şi Gino Iorgulescu, preşedinte al Fotbal Club « Naţional » şi membru în Adunarea Generală a LPF, acuzat de dare de mită, spălare de bani şi participaţie improprie la săvârşirea infracţiunii de fals intelectual.



Primul dosar penal referitor la corupţia din lumea fotbalului a ajuns pe rolul instanţei de judecată. Dumitru Dragomir, preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal (L.P.F.) va fi judecat de judecătorii Înaltei Curţi de Casaţşie şi Justiţie sub acuzaţia de luare de mită. Alături de el va fi judecat şi Gino Iorgulescu, preşedinte al Fotbal Club « Naţional » şi membru în Adunarea Generală a LPF, acuzat de dare de mită, spălare de bani şi participaţie improprie la săvârşirea infracţiunii de fals intelectual.


ŞI ŞOFERUL PERSONAL. Florin Bogdan Bădiţă, fost angajat al Ligii Profesioniste de Fotbal, ca şofer personal al lui Dumitru Dragomir, în prezent administrator al SC”Bodu” SRL Bucureşti, a fost deferit justiţiei, în acelaşi dosar pentru complicitate la luare de mită, spălare de bani, participaţie improprie la săvârşirea infracţiunii de fals intelectual şi uz de fals. Bogdan Dumitru Dragomir, asociatul unic al firmei la care lucrează fostul şofer personal al preşedintelui LPF, este şi el acuzat de spălare de bani şi participaţie improprie la săvârşirea infracţiunii de fals intelectual.


ŞPAGĂ ÎN TERENURI.
Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), la data de 4 aprilie 2001, Dragomir Dumitru, preşedintele L.P.F., a primit de la Iorgulescu George-Gino un teren în suprafaţă de 351,79 mp, în valoare de 32.600,26 USD, amplasat în Bucureşti, "pentru ca, în schimb, să accepte achiziţia de către L.P.F. a unui teren în suprafaţă de 1.497,21 mp (amplasat în aceeaşi zonă) şi a unei construcţii nefinalizate, în suprafaţă de 279,72 mp şi ridicate fără autorizaţie pe terenul respectiv. L.P.F. a achiziţionat imobilele respective cu încălcarea Statutului L.P.F. cu suma de 355.000 USD, preţ supraevaluat, deoarece reprezenta o valoare de trei ori mai mare decât preţul practicat pe piaţa liberă în zona respectivă la acea dată”. Procurorii DNA susţin că "pentru a ascunde adevărata natură a bunului dat cu titlu de mită inculpatului Dragomir Dumitru”, Iorgulescu George-Gino a trecut în proprietatea şoferului personal al preşedintelui LPF suprafaţa de 351,79 mp teren. În contractul de vânzare-cumpărare încheiat la notarul public s-a consemnat în fals că pentru acest imobil s-a achitat suma de 600.000.000 ROL, deşi în realitate aceşti bani nu au fost achitaţi”. În perioada 2001-2004, folosindu-se acest contract, s-au realizat formalităţile de înscriere în Cartea Funciară a imobilelor respective şi de obţinere a autorizaţiei de construcţie pentru ridicarea unei locuinţe.


S-A PUS SECHESTRU.
La data de 24 mai 2004, în baza unui alt contract de vânzare cumpărare, încheiat în formă autentică, şoferul personal al lui Dumitru Dragomir care devenise între timş administrator la firma "Bodu” SRL, Bădiţă Florin Bogdan, "cu acceptul inculpatului Dragomir Bogdan-Dumitru”, a trecut terenul-şpagă în proprietatea acestei firme. Potrivit DNA, s-a consemnat în fals în contract că pentru tranzacţie s-a plătit suma de 900.000.000 ROL. în perioada 2004 – 2007, inculpatul Bădiţă Florin-Bogdan a folosit acest contract pentru a înregistra operaţiunea în contabilitatea firmei şi pentru a realiza formalităţile legale în vederea înscrierii imobilului în Cartea Funciară şi obţinerii autorizaţiei de dezmembrare a construcţiei amplasate pe acest imobil. în cauză s-a instituit sechestru asigurător asupra bunului primit cu titlu de mită, în vederea confiscării de către instanţa de judecată.


Dumitru Dragomir "a luat foc”

Preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF), Dumitru Dragomir "a luat foc” la aflarea veştii că a fost dat pe mîna judecătorilor. Într-o declaraţie pentru Jurnalul Naţional, Dumitru Dragomir a precizat că este victima unei comenzi politice venite din partea unui "om politic cu mare influenţă, membru marcant al PNL”. Totuşi el a precizat că în zilele următoare va renunţa la imunitatea parlamentară pentru a putea fi judecat.

ACUZĂ, DAR RENUNŢĂ LA IMUNITATE. Preşedintele LPF a afirmat că este nevinovat şi a acuzat procurorul de incorectitudine. "Procurorul de caz e un mincinos. Chiar şi atunci cînd am studiat materialul de urmărire penală, mi-a spus: . Îl voi da în judecată pe procurorul de caz pentru abuzurile pe care le-a făcut. Este o aberaţie ce spun ei acolo că am făcut. Dar nu vreau să fac uz de calitatea mea de parlamentar. Vreau să renunţ la imunitatea de parlamentar numai ca să poată să fie judecat acest dosar, cu toată presa ca martor. Să vadă lumea ce au făcut ei acolo, au luat tăieturi din ziare”, ne-a declarat Dragomir.

INTRODUCE SUSPANSUL. "Ancheta a început la reclamaţia lui Iacov după ce eu am spus public despre el că este un excroc. Ce e în dosar este o tîmpenie, am să-mi angajez un avocat şi am să-l tîrîi pe procurorul de caz prin toate tribunalele pentru toate abuzurile care le-a făcut. Pentru că s-ar putea să fie şi o comandă politică, eu fiind printre primii 25 de oameni ai ţării. O comandă venită din partea unui om politic cu mare influenţă. E la conducere acum, ei sunt în toate ministerele. Da, e un membru marcant al PNL. Dar nu vreau să spun acum cine e. O să fac o conferinţă de presă în zilele următoare, după ce o să-mi angajez un avocat” ne-a declarat preşedintele LPF.

"Mi-am făcut datoria de cetăţean!”, a declarat Constantin Iacov, fostul preşedinte al FC Naţional, cel care a depus plîngerea la DNA, în urma căreia a fost începută această anchetă. Înalta Curtea de Casaţie şi Justiţie urmează să stabilească marţi, după repartizarea aleatorie, care va fi primul termen de judecată.


NR: De precizat că de la ultima modificare a Constituţiei, imunitatea parlamentarilor în faţa legii a fost redusă. Astfel că ei pot fi cercetaţi, urmăriţi penal, trimişi în judecată şi judecaţi fără vreun aviz special din partea camerei din care fac parte. Numai reţinerea, arestarea şi percheziţia necesită avizul Parlamentului, cu excepţia flagrantului.

×