x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator De ce coronavirusul a ocolit spitalele private

De ce coronavirusul a ocolit spitalele private

28 Iun 2020   •   19:30
De ce coronavirusul a ocolit spitalele private

Noul coronavirus a dus la infectarea a sute de medici și pacienți din spitalele de stat, dar a ocolit spitalele private.

 

Dr. Andrei Rogoz, medic de boli infecţioase la Spitalul Sanador, explică de ce în unitatea privată nu au existat focare de COVID-19 în cele 4 luni de epidemie.

Aici au existat încă de la început circuite clare iar imediat ce au apărut pe piaţă testele de diagnostic s-a luat decizia testării întregului personal și a tuturor pacienţlor, chiar dacă nu aveau simptome de boală.

În spital toţi medicii purtau deja măşti, pe când încă acest lucru era doar o recomandare.

“Când a apărut la nivel mondial problema ne-am alertat înainte să apară ordinele şi ordonanţele, am purtat măşti în interiorul spitalului ca şi medici înainte cu trei săptămâni ca acest lucru să fie recomandat. Imediat ce au apărut pe piaţă testele pcr şi le-am comandat, imediat ce le-am primit am început să testăm. Pentru medicii colaboratori care veneau din spitalele de stat unde începuseră să apară cazuri am avut şi încă avem o testare periodică“, a declarat Andrei Rogoz.

Asta în vreme ce la Suceava, Braşov sau Deva, conducerea militară a stabilit reguli stricte pentru traseul pacienţilor, abia după ce în spitale s-au infectat sute de medici şi pacienţi.

În spitalele de stat sunt testate oficial cadrele medicale simptomatice, conform protocoalelor Ministerului Sănătăţii.

În realitate însă, Grupul de Comunicare Strategică nu anunţă câţi medici şi asistenţi sunt testaţi, sau de unde sunt pacienţii infectaţi, ci doar numărul total de teste făcute.

Bogdan Tănase, preşedintele Alianţei Medicilor, crede că s-ar fi putut face o testare mai largă decât s-a făcut în primele etape ale epidemiei.

”Dar ca să facem această testare trebuia să avem şi nu am avut aparaturile necesare”, a spus acesta.

Medicul Camelia Roiu de la Spitalul de Arşi avertiza încă de la mijlocul luni aprilie că unul din 7 români infectaţi lucrează în sistemul sanitar, ceea ce e foarte mult.

”Asta arată lipsa materialelor de protecţie, iar pe de altă parte lipsa reglementărilor. Trebuie să faceţi testări repetate, şi personalului, şi pacienţilor, pentru că altfel va fi catastrofal”, spunea Roiu.

Dragoş Garofil, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a precizat că România a concurat cu state mult mai puternice financiar care reuşeau ”să sufle” toate ofertele, însă în scurt timp s-a reuşit aducerea materialelor necesare în țară.

Mediafax

×
Subiecte în articol: coronavirus spitale private