x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Deputatul USR Emanuel Ungureanu sesizează un posibil nou caz "Beuran" la SCJU Târgu Mureş

Deputatul USR Emanuel Ungureanu sesizează un posibil nou caz "Beuran" la SCJU Târgu Mureş

21 Ian 2020   •   15:24
Deputatul USR Emanuel Ungureanu sesizează un posibil nou caz "Beuran" la SCJU Târgu Mureş
Sursa foto: antena3

Deputatul USR Emanuel Ungureanu a sesizat, marţi, un posibil nou caz de malpraxis, pe care l-a denumit "Beuran 2", la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş.

Potrivit acestuia, o doctoriţă ar fi efectuat ilegal o serie de proceduri medicale nefiind angajata spitalului, iar un pacient al acesteia ar fi decedat în condiţii suspecte, în timp ce conducerea unităţii susţine că în perioada menţionată acest doctor a avut încheiat contract de gărzi ca medic specialist gastroenterolog cu SCJU.

Deputatul USR susţine, pe pagina sa de Facebook, că activitatea Clinicii de Gastroenterologie SCJU Mureş ar fi a fost grav perturbată de la începutul anului 2019 prin introducerea "ilegală" în această clinică, de către şefa secţiei, a unui medic care nu s-ar fi aflat în relaţie contractuală cu unitatea spitalicească şi care folosea parafa şefei clinicii.

Această nouă doctoriţă, susţine deputatul, ar fi efectuat "sute de intervenţii ilegale", având acces la materialele consumabile din inventarul spitalului şi la decontările Casei de Asigurări de Sănătate pe spitalizările de zi, în timp ce accesul medicilor angajaţi legal în Clinica de Gastroenterologie să efectueze explorări endoscopice ar fi fost restrâns.

În plus, susţine deputatul, doctoriţa ar fi periclitat activitatea de instruire a rezidenţilor, prin limitarea accesului la endoscopiile pe care aceştia sunt obligaţi prin curriculă să le presteze pentru a primi statutul de medic specialist.

Deputatul a invocat şi un posibil caz de malpraxis, care a dus la decesul unui pacient din Gheorgheni, a cărui stare s-a agravat imediat după externare, după ce a fost supus unei intervenţii de către noua doctoriţă şi că după revenirea acestuia în clinică, unde a şi decedat, recomandarea şefei clinicii a fost aceea de scutire de necropsie.

"Pacientul a fost externat în data de 23.09.2019, pentru a reveni în condiţii de urgenţă în UPU Mureş cu efracţia varicelor ligaturate, cu o sângerare masivă, într-o stare clinică extrem de gravă, medicii din UPU şi medicul de gardă al Clinicii Gastroenterologie nemaiputând salva viaţa pacientului care decedează prin exsangvinare în 4 ore de la prezentarea în serviciul de resuscitare al UPU. În decursul acestor 4 ore pacientului i s-a efectuat internarea pe secţia gastroenterologie, pentru decontarea consumabilelor, sângelui, medicaţiei primite şi a manevrelor terapeutice efectuate. La întocmirea actelor de externare ale defunctului, pentru tăinuirea circumstanţelor decesului, contrar prevederilor legale, s-a cerut de către profesor Simiona Băţagă scutirea de necropsie şi mai grav, nu a fost transferat pacientul decedat serviciului de Medicină Legală, conform legii, moartea domnului G.M.F. survenind ca o complicaţie a unei manevre medicale şi la sub 24 de ore de la internarea în spital! Circumstanţele decesului au fost tăinuite atât faţă de conducerea spitalului cât şi Serviciului de Anatomie Patologică al spitalului, care au semnat scutirea de necropsie şi eliberarea trupului neînsufleţit al domnului G. M. F. familiei fără efectuarea acesteia. Familiei nu i s-a prezentat situaţia reală, adică faptul că domnul G. M. F. a decedat ca urmare a unei manevre terapeutice efectuate de către o persoană care nu avea dreptul să o efectueze, nici de obligaţia spitalului de a solicita efectuarea necropsiei medico-legale, astfel că şi familia a fost de acord cu scutirea pacientului de necropsie", a precizat deputatul.

Emanuel Ungureanu susţine că faptele descrise au "un vădit caracter penal" şi că, săptămâna viitoare, va depune o sesizare la DNA Mureş împotriva şefei de secţie a Clinicii de Gastroentorologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Mureş şi a doctoriţei protejate de aceasta.

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş a anunţat, marţi, că doctoriţa avea un contract cu unitatea sanitară şi că a demarat o anchetă internă cu privire la cazul semnalat de deputatul USR.

"Urmare a informaţiilor apărute în spaţiul public referitoare la activitatea din Secţia Clinică Gastroenterologie a Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş a doamnei dr. Pantea Monica, facem următoarele precizări: În perioada menţionată, doamna dr. Monica Pantea a avut încheiat contract de gărzi ca medic specialist gastroenterologie cu Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş. De asemenea, în această dimineaţă, conducerea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş a demarat o anchetă administrativă pentru a vedea circumstanţele în care s-a produs evenimentul descris de domnul deputat Ungureanu. În momentul în care vom avea concluziile acestei anchete, vom informa Ministerul Sănătăţii", a precizat SCJU Târgu Mureş, într-un comunicat de presă.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: emanuel ungureanu malpraxis