x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Corupţie la înmatriculări: Zeci de maşini, înscrise ilegal cu ajutorul funcţionarilor

Corupţie la înmatriculări: Zeci de maşini, înscrise ilegal cu ajutorul funcţionarilor

03 Aug 2011   •   05:33
Corupţie la înmatriculări: Zeci de maşini, înscrise ilegal cu ajutorul funcţionarilor

DGA si procurori ai Parchetului Capitalei au descins in aceasta dimineata la Serviciul Inmatriculari si Permise din Pipera. In paralel, au fost efectuate perchezitii la mai multe persoane din Bucuresti, Ilfov, Constanta, Giurgiu si Suceava, urmand sa fie puse in executare 50 de mandate de aducere.

Autoritatile au urmarit destructurarea unui retele care fura masini de lux din Spania Si Italia si apoi le vindea in tara noastra. 37 de persoane sunt invinuite in acest caz.

UPDATE - In urma celor 44 de perchezitii efectuate, anchetatorii au gasit sume mari de bani, de ordinul a sute de milioane de lei, ascunse in congelator, potrivit unor surse citate de Mediafax.

Hotii inscriau masinile cu ajutorul unor complici de la Serviciul de Inmatriculari. Printre suspecti, doi politisti, un jandarm si trei angajati ai RAR.

Ca mod de operare autoturismele erau inchiriate din strainatate de la societati de profil si introduse in tara anterior expirarii perioadei de inchiriere iar pe teritoriul Romaniei acestora le erau falsificate documentele de provenienta, in vederea inmatricularii ulterioare. Dupa falsificarea documentelor de provenienta, cu complicitatea unor functionari din cadrul RAR si SRPCIV, autoturismele erau inscrise in circulatie, dupa care erau valorificate prin intermediari.

Anchetatorii au mai stabilit ca un alt mod de operare a invinuitilor consta in identificarea de autoturisme inmatriculate legal pe teritoriul Romaniei, similare ca model, marca si an de fabricatie celor de provenienta ilicita, in vederea falsificarii ulterioare a documentelor de identificare ale autoturismelor aduse in tara in mod nelegal.

In acest sens, invinuitii beneficiau de sprijinul unor politisti sau alti functionari care le efectuau verificari in evidentele oficiale si le comunicau datele privind situatia juridica a unor autoturisme. Cu datele astfel obtinute, invinuitii "fabricau" documente pentru autoturismele sustrase, singura posibilitate de descoperire a falsului fiind verificarea seriei de sasiu a autoturismului, verificare care se face doar in cazul instrainarii autoturismului sau in ipoteza expirarii inspectiei tehnice periodice, spune sursa citata.

Potrivit anchetatorilor, scopul final al invinuitilor era ca, in final, autoturismele sa fie vandute unor cumparatori de buna credinta in vederea realizarii in acest mod a unor foloase materiale injuste.

In acest dosar este cercetat si fostul portar dinamovist Cristian Munteanu, cercetat pentru tainuire. El era intermediar intre hoti si cei care inmatriculau masinile furate.

Citeste si Fostul portar Cristian Munteanu, cercetat pentru tainuire

×