x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Descoperire de senzaţie la Alba Iulia

Descoperire de senzaţie la Alba Iulia

de Lucian Dobrater    |    07 Apr 2011   •   18:43
Descoperire de senzaţie la Alba Iulia

160191-descoperiri-cetate.jpgO descoperire unicat pentru Dacia Romană, vestigii ale unui templu într-un castru de legiune, a fost realizată de arheologii din Alba Iulia, care au găsit, printre altele, în timpul unor săpături de supraveghere, un altar votiv dedicat zeiţei Nemesis şi un basorelief de marmură pe care se mai păstrează urme de pictură. Directorul general adjunct al Muzeului Naţional al Unirii Alba Iulia, Constantin Inel, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că cercetările sunt în curs de desfăşurare, subliniind caracterul intermediar al interpretărilor acestor descoperiri.

Inel a spus că este primul templu descoperit într-un castru de legiune pe teritoriul Daciei şi că există analogii cu templul în castru de legiune de la Vindobona, în apropiere de Viena. “Avem repetiţie în lumea romană, pentru Dacia însă nu este un alt templu descoperit”, a precizat acesta.

Arheologii sunt convinşi că descoperirile făcute până în prezent pot încadra vestigiile într-un edificiu cu destinaţie cultică. Din templu se păstrează atât parte din fundaţie, cât şi elemente decorative, cu baze de coloane. Vestigiile ar putea data de la sfârşit secolului II- începutul secolului III. Basorelieful, care a fost descoperit joi dimineaţa, este unul unicat, fiind extrem de bine păstrat, şi reprezintă, din primele interpretări, dedicantul, un instructor al gladiatorilor, pe nume Aurelius Martianus, posibil prezent la Apulum pentru antrenarea legionarilor. Potrivit inscripţiei, acesta avea “Secunda Rudis”, adică a doua sabie de lemn, ceea ce înseamnă că beneficiarul a promovat din gladiator în instructor militar. Este o piesă spectaculoasă şi din punct de vedere artistic, cu detalii foarte bine reliefate şi cu culori păstrate de aproape două mii de ani, respectiv cu urme de roşu şi de negru.

Placa de marmură a fost găsită în apropierea altarului votiv descoperit în urmă cu aproape două săptămâni, dar a cărei inscripţie a fost descifrată doar recent. Monumentul era dedicat zeiţei Nemesis şi avea doi dedicanţi, ambii bine plătiţi, care şi-au permis financiar să ridice altarul.

“Inscripţia dedicată zeiţei şi basorelieful care atestă faptul că un adorator al lui Nemesis a depus aceste piese, precum şi elementele de arhitectură (o bază de coloană cu capitel, un aliniament de intrare monumental), păstrate in situ, toate duc la interpretarea acestui edificiu ca şi templu al zeiţei Nemesis”, a precizat Inel. Arheologul a arătat că după finalizarea săpăturilor se va putea face o propunere de conservare a acestor vestigii, în condiţiile în care ele sunt pe axul principalei căi de acces. Vestigiile au fost descoperite în spaţiul dintre Catedrala Romano-Catolică şi Catedrala Ortodoxă, în cadrul lucrărilor de reabilitare a zonei interioare a Centrului Istoric Alba Iulia.

Săptămâna trecută a fost descoperit, tot în premieră, un sector din 'Via Principalis', drumul care făcea legătura între poarta de sud şi cea de nord a castrului roman de la Apulum, şi pe care se păstrează chiar urme de uzură de la roţile atelajelor romane. Apulum a fost cea mai mare aşezare urbană din Dacia Romană şi sediul Legiunii XIII Gemina, în care erau încartiruiţi în jur de 5.600 de soldaţi.

×