x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator DESCOPERIRE SENZAŢIONALĂ în Tulcea! Ce au găsit arheologii în timpul săpăturilor la cetatea romană Halmyris (VIDEO)

DESCOPERIRE SENZAŢIONALĂ în Tulcea! Ce au găsit arheologii în timpul săpăturilor la cetatea romană Halmyris (VIDEO)

09 Feb 2015   •   11:03
DESCOPERIRE SENZAŢIONALĂ în Tulcea! Ce au găsit arheologii în timpul săpăturilor la cetatea romană Halmyris (VIDEO)

În timpul săpăturilor efectuate la cetatea Halmyris pentru amenajarea unui punct de informare turistică, arheologii Institutului de Cercetări Eco-Muzeale (ICEM) "Gavrilă Simion" au descoperit părți din clădiri antice.

Cercetările de la Halmyris s-au derulat în cadrul unui proiect finanțat prin Programul Operațional pentru Pescuit (POP) 2007-2013 care are drept obiectiv punerea în valoare a patrimoniului arheologic, valoarea finanțării nerambursabile a proiectului fiind de 593.695 de lei.

"La Halmyris, până la o adâncime de aproximativ patru metri, s-au descoperit mai multe părți din clădiri antice. Neputându-le demonta, ele au fost înregistrate corespunzător normelor arheologice și vor fi valorificate prin montarea în podeaua construcției viitorului punct de informare turistică, vizitatorii urmând să fie informați cu privire la aceste descoperiri", a declarat pentru Agerpres directorul ICEM, Sorin Ailincăi.

Cetatea romană de la Halmyris se găsește pe teritoriul actualei localități Murighiol, județul Tulcea, la 2 km SE de sat și 200 m N de șoseaua Murighiol - Dunavățul de Sus, 1,5 km sud de brațul Sfântul Gheorghe.

Există dovezi arheologice ale existenței umane în această zonă din perioada preromană, în apropierea cetății romane fiind identificată și cercetată o necropolă getică. Cercetările arheologice de amploare au început în 1981, continuînd și astăzi. Cetatea are o formă trapezoidală cu latura mică spre nord. În sistemul defensiv sunt incluse 15 turnuri și valul de apărare. Lângă cetate se găsește așezarea civilă de epocă romană, atestată printr-o inscripție (unicat în Imperiul Roman) care menționează "satul mariarilor", aparținători flotei dunărene Classis Flavia Moesica. Tot la Halmyris, în cripta basilicii, au fost descoperite moaștele celor mai vechi martiri creștini atestați în Dobrogea, Epictet și Astion. Cetatea a continuat sa funcționeze până la începutul secolului al VII-lea d.Hr. (Wikipedia)



Cititi si:
Oreste, MESAJ BIZAR pentru Elena Udrea, imediat după ce blonda fostului preşedinte a devenit ARESTABILĂ  


FENOMEN MISTERIOS în Washington şi Oregon. Experţi americani: Încă nu avem nicio explicaţie! (VIDEO)

■ REVOLTATOR! Un copil alb si-a cumparat JUCARIE: un nigerian de 52 de ani (FOTO)

 
A montat CAMERE VIDEO ca să surprindă FANTOMA ce-i bântuia casa. Ce SURPRIZĂ a avut când s-a uitat pe imagini

SECRETUL ascuns de Elvis Presley. O fostă iubită a regelui Rock 'n' Roll-ului face DEZVĂLUIRI INCENDIARE

■ S-a întâmplat deasupra României, cu 3 ore înainte de cutremurul devastator din 1977. ''Parcă veghea asupra noastră''
 

×