x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Doliu în cultura românească. O actriță a Teatrului Național ”I. L. Caragiale” a murit

Doliu în cultura românească. O actriță a Teatrului Național ”I. L. Caragiale” a murit

14 Sep 2021   •   20:32
Doliu în cultura românească. O actriță a Teatrului Național ”I. L. Caragiale” a murit

Ileana Iordache, fiica istoricului și criticului literar Vladimir Streinu și actriță a Teatrului Național ”I. L. Caragiale”, a decedat la 91 de ani. Anunțul a fost făcut de Teatrul Național ”I. L. Caragiale” pe pagina de Facebook .

 

„Ieri, 13 septembrie 2021, s-a stins din viață, la vârsta de 91 de ani, fosta actriță a Teatrului Național ”I.L.Caragiale”, ILEANA (Ussy) IORDACHE.

Sicriul cu corpul neînsuflețit va fi depus azi, după ora 14.00, la capela centrală a Cimitirului Bellu ortodox, unde miercuri, 15 septembrie, ora 14.00, va avea loc înmormântarea (la parcela 23 Bis, alături de tatăl ei, cunoscutul critic și istoric literar Vladimir Streinu).

Ileana Iordache-Streinu s-a născut și a copilărit la Găești la 25 iunie 1930 (dar a fost declarată la 1 iulie), unde tatăl său, Vladimir Streinu, era profesor. A absolvit în 1953 cursurile Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică din București, la clasa profesorului Gheorghe Timică, fiind angajată imediat ca actriță la Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București. A interpretat roluri mari atât din dramaturgia națională, cât și din cea universală. A lucrat cu regizori precum Sică Alexandrescu, Alexandru Finți, Horea Popescu, Ion Cojar, Andrei Șerban ș.a. Şi-a început cariera în compania unor actori prestigioşi precum Aura Buzescu, Marietta Deculescu, Elvira Godeanu. A fost strănepoata marelui actor Nicolae Bălţăţeanu.

A fost distinsă cu Premiul Teatrului Național din București pe anul 1984. Filme de referință: “Pe răspunderea mea” (regia Paul Călinescu, 1956), “Mofturi 1900” (regia Jean Georgescu, 1964), “Pantoful Cenușăresei” (regia Jean Georgescu, 1969) sau “Bad Blood” ( regia Leos Carax, Carlton Production-Londra, 1998). Este cea care i-a inspirat lui Radu Tudoran (primul ei soţ) personajul Adnana din “Toate pânzele sus!”. Cu pricepere, devotament şi simţ critic, după 1990 s-a consacrat promovării operei tatălui său Vladimir Streinu (despre care a publicat o tulburătoare biografie, și cea mai bună), îngrijind apariția unor noi ediții a unor celebre lucrări, plus o inedită antologie de texte politice.

Dumnezeu s–o odihnească în pace”.

×