x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Doliu în lumea filmului! A murit regizorul serialului Arabela

Doliu în lumea filmului! A murit regizorul serialului Arabela

07 Feb 2019   •   10:07
Doliu în lumea filmului! A murit regizorul serialului Arabela

Cineastul ceh Vaclav Vorlicek, care a realizat numeroase comedii şi filme pentru copii, remarcându-se în anii 1980-1990 ca regizor al serialelor de televiziune pentru copii "Arabela" (1979-1981) şi "Arabela se întoarce" (1990) a murit marţi la Praga, la 88 de ani, potrivit mass-media locale citate de AFP.

Vorlicek a studiat cinematografia la Facultatea de Film a Academiei de Arte Teatrale din Praga (FAMU) din 1951 până în 1956 şi a lucrat încă de la începutul anilor 1960 ca scenarist şi regizor la Studiourile de Fim Barrandov. El a colaborat mulţi ani cu scenaristul şi scriitorul Miloš Macourek, la realizarea mai multor comedii şi basme.

După absolvirea studiilor universitare la FAMU, a început să lucreze ca asistent de regie la Studiourile de Film Barrandov din Praga, devenind apoi scenarist şi regizor secund. Primul său film pe care l-a regizat ca regizor principal a fost filmul pentru copii "Případ Lupínek" (1960).

Vaclav Vorlicek a devenit celebru pe plan internaţional datorită versiunii sale inovatoare a basmului "Tři oříšky pro Popelku' (Trei nuci pentru Cenuşăreasă, 1973). Filmul este o versiune modernă a basmului Cenuşăresei şi surprinde multe peisaje cu pădurea înzăpezită.

Popelka (Libuse Safránková) este servitoare în casa mamei vitrege. Ea găseşte trei ghinde care îi garantează împlinirea a trei dorinţe. Doar că între timp ea întâlneşte un prinţ (Pavel Trávnicek) care ii da planurile peste cap.

"Trei nuci pentru Cenuşăreasă" a devenit un film cult de Crăciun, fiind difuzat la televiziune de Sărbători în Cehia, în Germania sub titlul 'Drei Haselnüsse für Aschenbradel', dar şi în Spania, Norvegia, Slovacia, Elveţia şi Suedia.

Din 2009, o expoziţie dedicată filmului "Trei nuci pentru Cenuşăreasă" se organizează în fiecare iarnă la castelul Moritzburg din landul german Saxonia, unde au fost filmate numeroase scene.AGERPRES

×