x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România a încheiat „Războiul de 19 ani”

România a încheiat „Războiul de 19 ani”

de Monica Cosac    |    28 Iun 2021   •   07:30
România a încheiat „Războiul de 19 ani”

După aproape 20 de ani de misiune neîntreruptă într-unul dintre cele mai aprige teatre de luptă, România și-a retras ultimele trupe din Afganistan. Timp de două săptămâni, avioanele au făcut curse la foc continuu pentru a scoate soldații de pe teritoriul afgan, iar în noaptea de 26 spre 27 iunie, s-a întors acasă și ultimul detașament. Peste 32.000 de militari români din 37 de contingente au fost rotiți, în cele două decenii, în bazele deschise pe frontul afgan.

 

În acest weekend, drapelul României a fost coborât în Baza Aeriană Bagram din din Nordul Afganistanului, marcând sfârșitul misiunii ultimului contingent românesc prezent în teatrul militar afgan.

Operațiunea „Safe Return Afghanistan 2021” a ajuns la final, iar ultimii 140 militari din cadrul Batalionului de Protecţie a Forţei „Jderii”, Elementului Național de Sprijin (ENS), structuri de poliție militară și stat major au ajuns în țară în noaptea de sâmbătă spre duminică. Ceremonia de repatriere a avut loc la Baza 90 Transport Aerian din Otopeni, iar soldații au fost așteptați de ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă, și de șeful Statului Major al Apărării, general-locotenent Daniel Petrescu.

„Bine ați revenit acasă! (...) Prin întoarcerea acestui drapel în țară, România poate să raporteze: misiune îndeplinită în Afganistan! 19 ani de implicare cu forțe într-unul dintre cele mai dificile teatre de operații la care am participat până acum”, i-a întâmpinat șefului Statului Major al Apărării, aducând un omagiu celor care și-au sacrificat viața.

 

„Am pierdut 27 de camarazi”

„Am început în ianuarie 2002 și încheiem în iunie 2021. Este o perioadă foarte relevantă pentru tot ceea ce a însemnat atât participarea, dar în mod deosebit prezența și valoarea resursei umane a Armatei Române în acest ansamblu al misiunilor ISAF, Enduring Freedom și Resolute Support Mission. În toți acești ani, am rotit 37 de contingente, am pierdut 27 de camarazi. Avem datoria ca fiecare dintre noi să le păstrăm memoria vie”, a spus și ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă, la ceremonia de repatriere a ultimului detașament românesc.

Un efort financiar de 3 miliarde de lei

Demnitarul le-a mulțumit soldaților în numele său, al președintelui României, Klaus Iohannis, și al Guvernului și le-a promis celor peste 200 de răniți și familiilor celor decedați în teatrul afgan că Armata va continua să le ofere sprijin. „Trebuie să subliniem că Armata Română nu uită și nu va uita și va continua să asigure tot sprijinul familiilor celor care și-au pierdut viața în Afganistan. De asemenea, vom continua să acordăm sprijin celor 227 de răniți. Este, de asemenea, important să subliniem că efortul financiar pentru țara noastră a fost de aproximativ 3 miliarde de lei. Toate aceste chestiuni vin să probeze că, începând cu acel an (n.r.- 2002), am înțeles foarte bine care este drumul nostru pentru a putea să ne integrăm în Alianța Nord-Atlantică, în Uniunea Europeană și nu numai să ne integrăm, ci să demonstrăm că avem capacitatea să putem să ne transformăm și să ne modernizăm, să învățăm repede și să reușim să atingem acest nivel de interoperativitate, pe care dumneavoastră l-ați probat în toate misiunile pe care le-ați executat”, a mai spus ministrul Ciucă, subliniind importanța activităților logistice desfășurate în cele două decenii și care au făcut posibilă desfășurarea acestei ample misiuni.

 

Din anul 2002 și până în prezent, peste 32.000 de militari români, provenind din toate structurile luptătoare ale Forţelor Terestre, Aeriene, Navale, Forțelor pentru Operații Speciale și structurilor de Informații Militare, au participat la misiuni şi operaţii internaţionale în teatrul de operații din Afganistan.

 

Pod aerian cu teatrul de operații

Pentru transportul personalului și materialelor din teatrul de operații Afganistan, România a folosit atât aeronave C-130 Hercules, aparținând Ministerului Apărării Naționale, cât și aeronave C-17 Globemaster, asigurate prin programul SAC (Strategic Airlift Capability), la care România participă alături de 11 țări partenere (Ungaria, Bulgaria, Estonia, Lituania, Olanda, Norvegia, Polonia, Slovenia, Statele Unite, Finlanda și Suedia).

Transporturile au fost coordonate de Comandamentul Forțelor Întrunite, care asigură comanda operațională a structurilor dislocate la misiuni și operații în afara teritoriului național.

Practic, în ultimele două săptămâni, două din cele trei aeronave C-17 SAC, operate de Heavy Airlift Wing, cu sediul în Papa, Ungaria, au constituit un pod aerian cu teatrul de operații Afganistan, utilizând Baza 90 Transport Aerian ca punct central pentru tranzitul personalului și echipamentelor aparținând celor 11 țări din programul SAC participante la misiunea „Resolute Support” (RSM). „Resolute Support” este o misiune de instruire, consiliere și asistență a forțelor și instituțiilor de securitate afgane, lansată la 1 ianuarie 2015, imediat după oprirea Forței Internaționale de Asistență în Securitate (ISAF). Aproximativ 10.000 de soldați din 36 de aliați și parteneri NATO participau la această misiune, contribuția României numărându-se printre cele mai consistente, cu cei peste 600 de militari prezenți simultan în teatrul de operații afgan.

×
Subiecte în articol: Baza Aeriană Bagram afganistan