x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator CNCAV: Dozele de vaccin AstraZeneca din lotul carantinat temporar, scoase din nou pentru vaccinare

CNCAV: Dozele de vaccin AstraZeneca din lotul carantinat temporar, scoase din nou pentru vaccinare

de Georgiana Oprea    |    19 Mar 2021   •   17:38
CNCAV: Dozele de vaccin AstraZeneca din lotul carantinat temporar, scoase din nou pentru vaccinare
Sursa foto: Foto: Lucian Alecu

Cele peste 4.200 de doze de vaccin AstraZeneca din lotul ABV 2856 carantinat temporar vor fi folosite pentru vaccinare, a anunțat, vineri, Comitetul de coordonare a vaccinării.  

„În urma ședinței de astăzi, la care au participat reprezentanții Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), ai Ministerului Sănătății (MS), Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) și Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), s-a luat decizia anulării măsurii de maximă precauție care a presupus carantinarea lotului de vaccin ABV2856, produs de compania farmaceutică Oxford/AstraZeneca. Vaccinarea rămâne soluția sigură și eficientă pentru învingerea pandemiei COVID-19, iar vaccinurile utilizate în România sunt autorizate de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), cel mai riguros for decizional, care reunește experți la nivel european. Încurajăm monitorizarea și raportarea tuturor reacțiilor adverse, atât de către beneficiarii vaccinării, cât și de profesioniștii din Sănătate. CNCAV asigură populația de transparență completă și responsabilitate deplină în comunicarea cu celeritate a tuturor informațiilor de interes, astfel încât procesul de vaccinare să se realizeze într-un mediu favorabil și sigur pentru toate persoanele care doresc să se imunizeze împotriva COVID-19", a anunțat Comitetul national de coordonare a vaccinării.

Concluzia Agenției Europene a Medicamentului în cazul AstraZeneca

Decizia vine la o zi după ce Agenția Europeană a Medicamentului a anunțat că vaccinul AstraZeneca este sigur și eficient, dar că efectele adverse vor fi în continuare studiate și vor fi investigate, de asemenea, cazurile rare de tromboze, în condițiile în care nu au fost găsite dovezi suficiente care să arate că aceste cazuri sunt corelate cu administrarea vaccinului AstraZeneca.

Totodată, președinta Comitetului de Risc pentru Farmacovigilență a EMA, Sabine Straus, a precizat că apariția trombozelor poate fi cauzată de COVID sau de sindromul post-COVID și că acest lucru este studiat în prezent, pentru a putea da o recomandare în acest sens.

Mai multe cazuri au fost înregistrate în rândul femeilor tinere și va fi studiată și o posibilă legătură între acest lucru și administrarea de anticoncepționale, a mai spus Straus.

Descoperirile făcute de cercetătorii germani

Pe de altă parte, medici specializați în transfuzii de sânge de la clinica universitară Greifswald au demonstrat că există o legătură între trombozele venelor cerebrale și vaccinul anti-COVID produs de AstraZeneca.

Astfel, potrivit analizelor probelor de sânge de la șase persoane afectate de tromboze ale sinusurilor venoase, se pare că vaccinul AstraZeneca ar declanșa în cazuri foarte rare un mecanism de autoapărare al organismului.

„Deoarece aceste rezultate au fost transmise deja spitalelor, se poate relua vaccinarea cu AstraZeneca. Cei afectați pot fi tratați direct”, se spune în declarația de presă a centrului medical universitar Greifswald.

Analiza cercetătorilor din Germania a fost făcută în colaborare cu Institutul Paul Ehrlich și cu experți din Austria.

Cercetarea vine în contextul în care în Germania au fost raportate șase cazuri de tromboze ale sinusurilor venoase la persoane vaccinate cu serul AstraZeneca.

 

×
Subiecte în articol: AstraZeneca vaccin anti-covid