x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Drept la replică al Ministerului Apărării Naționale

Drept la replică al Ministerului Apărării Naționale

09 Sep 2020   •   15:28
Drept la replică al Ministerului Apărării Naționale

Cu privire la articolul „Festina Lente la măști, tablete, rachete și corvete” publicat în jurnalul.ro, în data de 9 septembrie 2020, facem următoarele precizări:

 

1. Costurile programului programului de înzestrare „Sistem de instalații mobile de lansare rachete antinavă” (SIML), așa cum sunt cuprinse în proiectul de lege care va fi înaintat Parlamentului fac referire la valori estimate, urmând ca valoarea exactă să fie stabilită în urma derulării procedurii de achiziție, așa cum va fi stabilită prin lege de Parlament.

Diferențele de costuri, subliniem din nou,  estimate dintre precedentul și actualul program de înzestrare SIML, rezultă din faptul că, față de anul 2018, obiectivele actuale ale programului de înzestrare au crescut în complexitate, lucru reflectat în documentele de fundamentare ale acestui program.  Configurația sistemului a crescut, atât în complexitate, cât și în numărul de instalații mobile de lansare și în numărul de muniții care vor fi achiziționate, comparativ cu cel avut în vedere în cadrul procedurii anterioare. Alte costuri estimate în valoarea finală pentru realizarea capabilității conform documentelor de fundamentare la nivelul anului 2020 (în plus față de cele estimate la nivelul anului 2018) pot fi generate de:

-                  costuri de transport internațional;

-          asistență tehnică specifică contractelor GtoG - Field Technical Assistance pentru 2 ani, și System Integration and Check Out (SICO) în locația beneficiarului;

-          echipamentele criptografice și Tactical Data Link;

-          echipamente SATCOM;

-          costurile suplimentare legate furnizarea /actualizarea de baze de date cu parametrii tactici ai țintelor etc;

-          costuri pentru instruire în operare și mentenanță, inclusiv folosirea în luptă;

-          costuri legate de echipamentele pentru instruirea personalului.

Programul de înzestrare va asigura Forţelor Navale Române o capabilitate de luptă împotriva navelor de suprafață, bazată pe un sistem de instalaţii mobile de lansare rachete antinavă nou, modern, interoperabil în cadrul NATO, adaptat misiunilor actuale, împreună cu pachetul de suport logistic integrat, instruirea privind folosirea în luptă a sistemului și actualizarea permanentă a bazei de date privind parametrii tactici ai țintelor.

 

2. Procedura anterioară de achiziție pentru capabilitatea SIML a trebuit anulată de autoritatea contractantă ca urmare a faptului că singurul operator economic care a depus o ofertă în cadrul procedurii de achiziție reglementată de HG 630 / 2018 nu a mai dorit continuarea acesteia. În concret, operatorul economic nu a mai răspuns solicitărilor de clarificări transmise de autoritatea contractantă, nu a depus documente care să ateste că produsul ofertat se încadrează în parametrii specificați în Documentația descriptivă a sistemului și nu a mai dorit să continue negocierile.

 

 

×