x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Duminica Floriilor, ziua in care Iisus a intrat in Ierusalim

Duminica Floriilor, ziua in care Iisus a intrat in Ierusalim

de Alice Petrescu    |    23 Apr 2021   •   18:00
Duminica Floriilor, ziua in care Iisus a intrat in Ierusalim
Sursa foto: Foto: Lucian Alecu

Creștinii ortodocși prăznuiesc duminică, Floriile, cea mai importantă sărbătoare care vesteşte Paştele, ziua în care Mântuitorul a intrat în Ierusalim. În tradiția populară, această zi semnifică reinvierea naturii prin inflorirea salciei, a pomilor fructiferi și a florilor, în general. Floriile deschid săptămâna cea mai importantă pentru pregătirile de Paşte, aşa-numita Săptămână Mare, de după cele 40 de zile de post.

Duminica Floriilor este şi prilej de a-i sărbători pe cei care la botez au primit nume de flori, cum ar fi Florin, Viorel, Viorica, Brânduşa, Lăcrămioara ori Margareta.

Ortodocşii sărbătoresc ziua de Florii ca pe una de bucurie, dar cu înţelegerea faptului că zilele ce urmează, din Săptămâna Mare, sunt unele ale tristeţii.

După modelul mulţimii din cetatea Ierusalimului care l-a întâmpinat pe Mântuitor cu frunze de palmier, Biserica Ortodoxă a rânduit ca, după săvârşirea Sfintei Liturghii, să se sfinţească ramurile de salcie aduse de credincioşi. Slujitorii Bisericii citesc rugăciuni de sfinţire a salciei, ţinând în mâini aceste ramuri înmugurite, cu lumânări aprinse, ca simbol al biruinţei vieţii asupra morţii, fiind cunoscut faptul că salcia are o putere mare de regenerare.

Creştinii prăznuiesc Intrarea Mântuitorului participând la Sfânta Liturghie, împodobind cu ramuri de salcie sfinţită icoanele, uşile şi ferestrele gospodăriilor lor şi păstrând rânduiala postului. Aceste ramuri sfinţite se păstrează peste an, fiind folosite cu credinţă la tămăduirea diferitelor boli. Oamenii obişnuiesc şi să înfigă aceste ramuri în straturile proaspăt semănate, să le pună în hrana animalelor sau să le aşeze pe morminte. Ramurile verzi simbolizează castitatea, dar şi renaşterea vegetaţiei, amintind totodată de ramurile cu care a fost întâmpinat Iisus la intrarea în Ierusalim, în această zi.

 

Anul acesta, Patriarhia Română a anunțat că evenimentele liturgice prilejuite de sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim (Floriile)  se vor desfășura cu respectarea regulilor sanitare în vigoare. În cazul în care vremea va fi nefavorabilă, slujba va avea loc în interior, cu participarea a cel mult 70 de credincioși.

 

Obiceiuri și tradiții de Florii

 

În ziua de Florii datina este să se mănânce pește, fiind dezlegare la pește. Pentru crestini, peștele este un simbol hristic. E bine să se culeaga tot felul de flori de primavara și să se duca la biserică, pentru că aceasta e ziua florilor.

Salcia sfințită la biserica nu se aruncă, ci se pune la icoana de acasă.

Cum va fi in ziua de Florii, așa va fi și în ziua de Paști.

 

×
Subiecte în articol: duminica floriilor