x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Elevii din București pot reveni în clase. Ministrul Educației: De miercuri se poate merge la școală dacă rata rămâne stabilă

Elevii din București pot reveni în clase. Ministrul Educației: De miercuri se poate merge la școală dacă rata rămâne stabilă

17 Mai 2021   •   11:02
Elevii din București pot reveni în clase. Ministrul Educației: De miercuri se poate merge la școală dacă rata rămâne stabilă
Sursa foto: Lucian Alecu

Elevii din București pot reveni la școală începând de marți deoarece rata de infectare din capitală a scăzut sub 1 la mie. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că vrea ca elevii să meargă la școală imediat ce rata de infectare în localitățile lor scade sub acest prag.

Potrivit datelor oficiale, rata de infectare în București este 0.94. Asta înseamnă că elevii ar putea reveni la școală începând de marți.

„Ordinul comun de modificare se poate publica cel mai devreme în această seară în Monitorul Oficial”, a comunicat Cîmpeanu, marți dimineața. În opinia ministrului, decizia ca elevii bucureșteni să revină în bănci nu poate fi luată pentru ziua de marți, fiind prea din scurt. „Nu ar fi rațional să se organizeze o ședință CMBSU luni noaptea pentru a anunța schimbări de marți dimineață. Se va face, probabil, ședință la nivelul Municipiului București în cursul zilei de mâine, după ce vom avea și rata de infectare de mâine și vom avea o confirmare a trendului descendent”.

„Practic, in acest context, văd posibil ca de miercuri să se meargă la școală în București, fără diferențiere în funcție de clasa, dacă aceasta va fi decizia Comitetului Municipal pentru Situații de Urgență. Modificarea Ordinului comun de ministru Educație-Sănătate creează cadrul pentru ca CJSU/CMBSU să poată decide în acord cu ISJ/ISMB și DSP.

Cazurile de elevi care prezintă orice simptome specifice, vulnerabilități medicale sau alte motive întemeiate, trebuie sa aibă asigurat accesul online la procesul de învățământ”, a mai spus Cîmpeanu în legătură cu situația.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat, la sfârșitul săptămânii trecute, că elevii ar putea să meargă la școală imediat ce rata de infectare în localitățile lor scade sub 1 la mia de locuitori. Acum, prezența în bănci se decide în fiecare vineri.

Conform ordinului comun al ministrului Educației și ministrului Sănătății, școlile funcționează toată săptămâna luând ca referință rata de infectare din ziua de vineri a săptămânii precedente.

„Constatând că un număr important de localități sunt foarte aproape de pragul de 1 la mie al ratei de infectare, în urma discuțiilor cu ministrul Sănătății, apreciind înțelegerea Ministerului Sănătății pentru importanța școlii, luni, 17 mai, vom iniția modificarea Art 2, alin. 3 al ordinului comun de ministru Educație-Cercetare, în sensul în care referința să fie considerată ziua în care localitatea coboară sub pragul de 1 la mie - rata de infectare”, a anunțat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

În acest fel, prezența fizică nediferențiată în școli s-ar putea face încă de a doua zi după înregistrarea unei rate de infectare mai mică de 1 la mie.

„Ne dorim ca ordinul comun de modificare să fie semnat și publicat în Monitorul Oficial în cursul zilei de luni, 17 mai, astfel încât un număr cât mai mare de elevi să aibă acces la școala. Insistăm în continuare pe respectarea riguroasă a măsurilor de protecție sanitară în interiorul școlilor”, adaugă Cîmpeanu.

Luni, aproximativ 2,6 milioane de elevi merg la şcoală cu prezenţă fizică. Numărul acestora este cu aproximativ 200.000 mai mare decât al celor care au fost prezenţi săptămâna trecută.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: reluarea scolii