x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Eparhia Odessa atacă prima biserica românească din Ucraina

Eparhia Odessa atacă prima biserica românească din Ucraina

de Gabriela Antoniu    |    24 Iul 2011   •   21:00
Eparhia Odessa atacă prima biserica românească din Ucraina

Secretarul de presa al eparhiei Odessa a Bisericii Ortodoxe Ruse a de­clarat ca slujble de la biserica romaneasca din satul ucrainean Hagi-Curda sau Camisovca nu au nici o putere divina, iar din punct de vedere politic, la mijloc sunt interesele Romaniei, care are pretentii teri­to­riale in regiune, relateaza Timpul, preluat de Mediafax.

“Biserica romaneasca din satul Camisovca apartine asa-numitei Mitropolii a Basarabiei. Aceasta este situata pe teritoriul canonic al Bise­ri­cii Ortodoxe Ruse si noi nu putem re­cunoaste nici existenta acestui lo­cas, nici slujbele efectuate acolo', care nu au nici o putere divina, a de­clarat secretarul de presa al eparhiei Odessa a Bisericii Ortodoxe Ruse, protoiereul Andrei Novikov, intr-un interviu pentru agentia de stiri Re­g­num, citat de cotidianul Timpul, in editia electronica de ieri.

“Din punct de vedere politic, la mijloc sunt interesele Romaniei, care are pretentii teritoriale in regiune', a mai spus Novikov, referitor la inci­den­tul care a avut loc la data de 16 iulie, la frontiera romano-ucraineana, atunci cand granicerii ucraineni au retinut un grup de jurnalisti romani si reprezentanti ai ONG-urilor, care doreau sa participe la sfintirea bise­ricii din satul ucrainean Camisovca.

Ucraina a fost reclamata la Co­mi­sia Europeana cu privire la inci­den­tele de la frontiera moldo-ucrai­neana, prin care autoritatile ucrai­ne­ne au incercat sa impiedice in­tra­rea in tara a unor cetateni romani ce doreau sa participe la sfintirea bise­ri­cii ortodoxe intr-o zona cu po­pu­la­tie majoritar romaneasca. Demersu­ri­le pentru constructia bisericii din Hagi Curda au inceput inca din 2000, dar au existat multe probleme le­gate de obtinerea avizelor de func­tio­nare si a finantarii. Biserica are hra­mul Sfintilor Apostoli Petru si Pa­vel.

La 16 iulie, cand a avut loc sfin­ti­rea bisericii din Hagi-Curda, doua au­to­care si un microbuz in care se aflau peste 100 de cetateni romani si mol­doveni-jurnalisti, studenti, au­to­ri­tati si reprezentanti ai unor ONG-uri-care mergeau in Ucraina, la Camisovca, unde a fost sfintita prima bi­serica ortodoxa romana din Ucrai­na, au fost tinute timp de cateva ore in vama moldo-ucraineana Reni. Mai mult, colegei noastre Simona Lazar si sotului ei Valentin Tigau nu li s-a dat voie sa intre in Ucraina, ei avand, fara sa stie, interdictie de intrare in Ucraina inca din 2009.

Pe atunci, ea si Valentin Tigau, care era corespondent al Radio Romania Actualitati, au scris in Jurnalul National mai multe reportaje culturale din Basarabia de Sud despre intelectuali romani, preoti si ansambluri folclorice. “N-am crezut ca ciclul nostru de reportaje din comunitatile romanesti sud-basarabene, documentate si scrise in urma cu doi ani, vor provoca atat de tare autoritatile statului vecin (si prie­ten), incat sa ne puna interdictie pe te­ritoriul lor. Am scris despre toate aceste realitati cu sentimentul ca ele intr-o zi vor putea fi indreptate. As­tazi, 16 iulie, am aflat cu stupoare ca am interdictie in Ucraina. Pentru cinci ani, incepand cu 2009. De ce? Ras­punsul autoritatilor nu a fost foarte clar. Celebrul articol 8 din re­gu­lamentul de trecere a frontierei in statul ucrainean spune doar ca unul dintre «organele de forta» statale a luat aceasta decizie. Organe de forta – respectiv militie, graniceri sau SBU (se­curitatea ucraineana)', declara atunci Simona Lazar. Ministerul ro­man de Externe a anuntat ca va face demersuri pentru clarificarea situatiei create de autoritatile ucrainene care nu au permis accesul colegilor nostri.

×
Subiecte în articol: observator