x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Explozie în mina Uricani: Cinci mineri morţi

Explozie în mina Uricani: Cinci mineri morţi

de Monalise Hihn    |    Mircea Opris    |    05 Feb 2011   •   18:14
Explozie în mina Uricani: Cinci mineri morţi
Sursa foto: Mircea Opriş/Jurnalul Naţional

UPDATE: Imediat după scoaterea celor cinci cadavre din subteran, la mina Uricani a avut loc o a doua explozie Conform directorul CNH Petroşani, Constantin Jujan, unul dintre salvatorii minieri a fost rănit uşor în timpul celei de-a doua explozii.

Potrivit purtătorului de cuvânt al CNH, Oana Stoicuţa, explozia a avut loc după scoaterea cadavrelor din subteran: "Vă confirm că a avut loc o explozie după ce au fost scoase cele cinci cadavre. S-a decis scoaterea salvatorilor din subteran, chiar dacă urmau alte opraţiuni specifice".

Victimele accidentului
1. Calotă Cosmin – 36 de ani, inginer conducător formaţie de lucru, căsătorit, fără copii
2. Cucu Marian – 41 de ani, electrician, şef de echipă, căsătorit (soţie casnică), un copil în vârstă de 20 de ani
3. Borc Hici Cornel – 36 de ani, electrician, căsătorit, un copil de 8 ani
4. Stoi Iulian – 36 de ani, căsătorit, doi copii
5. Hădrag Ion – 36 de ani, electrician, căsătorit

 

UPDATE 22.50: "Primele semne, din elementele care au fost descoperite, conduc spre producerea unei explozii", a declarat Constantin Jujan, directorul general al CNH Petroşani.
Acesta a adăugat că echipa formată din patru muncitori şi un inginer executa o revizie la o staţie de transformare pe care  urmau să o cupleze la alimentare cu energia electrică. Din păcate, a avut loc o explozie, care a dus la decesul celor cinci. Ei au fost găsiţi decedaţi de către echipele de salvatori minieri.

Familiile celor cinci vor primi despăgubiri din partea CNH, iar membri ai familiilor lor vor putea fi angajaţi în cadrul Companiei. Jujan spune că echipele de salvatori vor încerca să scoată cadavrele cât mai repede la suprafaţă.
Potrivit procurorului şef adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, Augustin Lazăr, ofiţeri criminalişti, procurori specializaţi şi inspectori de muncă vor cerceta cauzele care au dus la producerea accidentului.

Pe de altă parte, directorul INSEMEX, Constantin Lupu, a afirmat că în prima etapă salvatorii care se află în subteran vor culege datele preliminare, printre care vor schiţa şi poziţia victimelor.
Abia după scoaterea cadavrelor din subteran vor intra în acţiune şi cei de la INSEMEX.
„Suntem deja aici cu specialiştii – salvatori de la INSEMEX. Avem o grupă de 10 astfel de persoane. Acestea nu vor intra în acţiune decât mâine şi va urma o activitate complexă pentru stabilirea cauzelor care au dus la producerea deflagraţiei”.

UPDATE 21.45: Potrivit primarului oraşului Uricani,  Dănuţ Buhăescu, cei cinci mineri au decedat şi urmează să fie scoşi la suprafaţă.

Trupurile celor cinci sunt, se pare, sfârtecate. Va mai dura ceva până când ele vor fi scoase la suprafaţă. Pe de altă parte, specialişti ai Inspectoratului Teritorial de Muncă şi ai Poliţiei, coordonaţi de către procurorul - şef adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, Augustin Lazăr, vor cerceta cauzele care au dus la producerea accidentului.

UPDATE 21.30:.Echipele de salvatori au primit aprobare să înainteze spre locul în care s-a produs accidentul.

UPDATE 21.13:: Explozia s-a produs la 400 de metri adâncime, într-o galerie principală. La faţa locului urmează să ajungă şi ministrul Economiei, Ion Ariton.
Patru echipaje SMURD, două de la Ambulanţă şi un echipaj ce urmează să sosească de la Timişoara, vor interveni în az de necesitate pentru acordarea ajutorului, în momentul în care cei cinci vor fi scoşi la suprafaţă.

UPDATE 20,11: Echipa de salvatori minieri a reuşit să decupleze energia electrică din subteran. Aceasta este prima misiune pe care a îndeplinit-o, declaraă purtătorul de cuvânt al CNH, Oana Stoicuţa. Rudele celor blocaţi în subteran primesc îngrijiri medicale.

UPDATE 19.35:  Ministrul de Interne, Traian Igas, este in drum spre mina Uricani. Nici un salvator nu a intrat inca. La complexul minier au mai ajuns inca 3 ambulante. Rudele minerilor sunt tot isterice si fara un raspuns de la conducerea minei. Comunicatul de presa spune ca in jurul orei 14:30, unul dintre tehnicienii de serviciu a vazut ca iese fum pe una dintre gurile de evacuare a gazelor. Atunci s-a dat alarma.

UPDATE 18,24: La intrarea in exploatarea miniera s-au strans peste 100 de persoane, rude ale minerilor si colegi. Acesti au avut mai multe altercatii cu jandarmii si politistii care nu le permit intrarea in complex. Oamenii sunt extrem de suparati ca dupa 3 ore, nimeni din conducerea minei nu le spune nimic despre soarta celor cinci mineri. La fata locului se afla 4 autoambulante speciale, o ambulanta de descarcerare si 2 masini de pompieri.

Potrivit prefectului de Hunedoara, Attila Dezsi, salvatorii vor intra în subteran doar când vor fi în siguranţă: “Specialiştii de la CNH Petroşani vor decide când se poate intra în siguranţă în subteran, ca să nu le fie pusă viaţa în pericol”. Purtătorul de cuvânt al CNH Petroşani, Oana Stoicuţa, a declarat că în curând ar putea începe operaţiunile. Potrivit acesteia, se pregătesc să intre în subteran opt salvatori de la EM Uricani şi alţi şapte de la Staţia Centrală de Salvare Minieră. 

Minerii care se afla in complex afirma ca este vorba de o explozie si ca numarul celor accidentati poate fi mai mare de cinci. Ortacii au mai spus ca se asteptau la un accident din cauza conditiilor extrem de precare de lucru si a delasarii, tinand cont ca mina Uricani este una dintre cele trei mine din Valea Jiului despre care guvernul a anuntat oficial ca va fi inchisa.

În subteranul minei de la Uricani a avut loc o explozie, iar cinci persoane sunt blocate. Este vorba despre şase electricieni. Potrivit prefectului de Hunedoara, Attila Dezsi, aflat la faţa locului, deocamdată nu se poate lua legătura cu ei. “Nu mai putem comunica cu ei. Nu se cunosc amănunte”. La faţa locului se află echipaje SMURD, dar şi mai multe oficialităţi. Accidentul s-a petrecut în jurul orei 17. Potrivit primarului din Uricani, Dănuţ Odagiu Buhăescu, “electricienii executau o serie de revizii la un transformator, într-o o nişă a unei galerie principale”. Echipe de salvatori se pregătesc să intre în subteran.  Potrivit primarului din Uricani, Dănuţ Buhăescu, accidentul de muncă s-a petrecut în proporţie de 90% din cauza unei erori umane. 

Exploatarea Minieră Uricani face parte din cele şapte mine care au mai rămas în funcţiune la Compania Naţională a Huilei şi se află pe lista de închideri. La Uricani lucrează în jur de 800 de persoane. 

Cel mai grav accident petrecut la mina Uricani a avut loc în urmă cu aproape 39 de ani.

La 2 noiembrie 1972, 46 de mineri aflaţi în subteranele minei Uricani din Valea Jiului şi-au pierdut viaţa, iar 13 au fost răniţi în urma unei explozii puternice cauzată de acumularea excesivă de gaz metan. Accidentul produs în abatajul minier a fost unul dintre cele mai grave din secolul trecut.

 

×