x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Exportăm moaşte şi importăm pelerini: cheia afurisirii sărăciei în România!

Exportăm moaşte şi importăm pelerini: cheia afurisirii sărăciei în România!

de Cristinel C. Popa    |    10 Oct 2011   •   13:31
Exportăm moaşte şi importăm pelerini: cheia afurisirii sărăciei în România!

S-a deschis oficial sezonul de export de moaste din Romania! In aceste zile importante pentru credinciosii din toata toata tara (avand in vedere apropierea sarbatorii Sfintei Parascheva), Prefectura si Mitropolia Moldovei si Bucovinei vin in intampinarea credinciosilor-alegatori cu o idee revolutionara: exportul de moaste si importul de pelerini, in special macedoneni. Aceasta dupa vizita la Iasi a unei delegatii macedonene in frunte cu presedintele Macedoniei Gjorge Ivanov.

Cetateni, alegatori romani, sunt toate sansele ca nivelul de trai al populatiei sa creasca in plina criza economica! Da, da, chiar asa, semne bune anul are in aceasta privinta. Si, culmea, posibilul reviriment economic ar putea veni tocmai de la Iasi, considerat polul saraciei in Romania! Pentru ca in capitala Moldovei s-au pus la punct detaliile in privinta a doua hotarari de importanta nationala pe linie "turistico-religioasa", ca sa zicem asa.

Reprezentantul Guvernului Boc la Iasi, prefectul Dragomir Tomaseschi, a anuntat oficial dezvoltarea unei linii aeriene de pelerinaj Macedonia-Romania. Dupa discutii fructuoase (purtate alaturi de delegatia macedoneana in frunte cu presedintele Macedoniei Gjorge Ivanov) cu reprezentantii Arhiepiscopiei Iasiului, prefectul a anuntat ca in viitor exista posibilitatea deschiderii unor curse zilnice Iasi-Skopje pentru credinciosii macedoneni care sa vina sa se inchine la moastele Sfintei Cuvioase.

Pelerinajul facut pe calea aerului va fi unul inedit la nivelul tarii noastre. Mai precis, intrucat Sfanta Parascheva este un fel de patron spiritual al macedoneanului de rand, icoana Cuvioasei fiind prezenta in majoritatea caselor, li se creeaza si credinciosilor de peste hotare posibilitatea de a veni sa se inchine la moastele care sunt expuse pe toata durata anului in Catedrala Mitropolitana a Iasiului.

Mai mult decat atat, moastele Sfintei Parascheva vor merge la export! Racla va fi dusa in Macedonia de o delegatie de inalti prelati din Romania. Probabil, gandesc politicieni puterii aflati la anaghie, ca odata cu moastele se va duce in Macedonia si o parte din saracia si nefericirea romanului.

Prefectul Iasiului ne descrie si cadrul emotionant ce a dus la asemenea initiative de pionierat in domeniul religios in Romania. "La Mitropolie au fost momente extrem de emotionante (cu delegatia macedoneana - n. red.). Avand in vedere ca familia presedintelui Macedoniei este ocrotita de Sfanta Parascheva, ale carei moaste Ivanov le-a vazut pentru prima oara, presedintele tarii prietene m-a asigurat ca va fi o cursa aeriana sau mai multe, chiar zilnice, daca aeroportul va fi suficient de mare, pentru macedonenii care ar putea sa vina sa se inchina la moastele Sfintei Parascheva.

Mai mult, delegatia macedoneana m-a rugat sa fac demersurile pentru o eventuala vizita a unei delegatii din cadrul Mitropoliei Moldovei care sa duca in Macedonia moastele Sfintei Parascheva. Ar fi un lucru extrem de important pentru ei daca sfanta ar fi purtata in pelerinaj acolo. Avand in vedere cat este de venerata in Macedonia, daca ar exista curse intre Iasi si Skopje ar fi pline avioanele, Sfanta Parascheva fiind extrem de respectata in Macedonia", a spus prefectul Iasiului, Dragomir Tomaseschi.

×