x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator „Fătuloiu mă şantaja din 2009”

„Fătuloiu mă şantaja din 2009”

de Violeta Fotache    |    25 Noi 2010   •   20:59
„Fătuloiu mă şantaja din 2009”
Sursa foto: Liviu Adăscăliţei/Mediafax

139335-10-1.jpgÎnvestiţi să judece şi să hotărască prin verdict definitiv dacă menţin măsura arestării preventive a omului de afa­ceri gălăţean Cătălin Chelu şi a complicilor săi dispusă de Tribunalul Bucureşti, magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au auzit ieri din gura afa­ceristului-inculpat acuzaţii grave la adresa fostului secretar de stat în Mi­nisterul Administraţiei şi Internelor (MAI) Dan Valentin Fătuloiu.

Arestat pentru că l-ar fi mituit pe înaltul demnitar MAI pentru a scăpa de mai multe dosare penale, dar şi pentru a obţine acţionariatul unei firme, Cătălin Chelu le-a spus magistraţilor că Dan Valentin Fătuloiu ar fi început un şantaj sistematic la adresa sa încă din anul 2009, după ce poliţistul a aflat că a câştigat acţionariatul combinatului Alprom din Piteşti. Cătălin Chelu le-a povestit judecătorilor de la care speră să obţină eliberarea (pe motiv că are cinci copii şi al şaselea „e pe drum” şi suferă de „o boală incurabilă de inimă”) că s-a întâlnit cu chestorul de poliţie Dan Fătuloiu de patru ori, prima oară întâlnirea având loc în 2009 într-un bar din Piteşti.

La acea primă întâlnire, Dan Fătuloiu l-ar fi sfătuit pe Cătălin Chelu să se retragă din conducerea companiei respective, deoarece este teritoriul altora. „Du-te, lasă-ne, că aici nu-i loc, sunt alţi patroni deştepţi”, i-ar fi spus Dan Fătuloiu. Chelu a declarat în instanţă că Dan Fătuloiu l-ar fi şantajat şi ar fi făcut presiuni asupra lui în mai multe rânduri în vederea obţinerii de foloase materiale. „Din toamna lui 2009 şi până în toamna lui 2010 am rezistat tuturor presiunilor din partea lui Fătuloiu. I-am reproşat că mă caută şi l-am întrebat ce are cu mine”, a spus Chelu.

Despre întâlnirea de la 12 noiembrie din biroul secretarului de stat MAI, Chelu le-a spus magistraţilor că Fătuloiu i-a spus: „Cătăline, mi-ai adus milionul de euro?”. „I-am răspuns: Dar fiul tău mi-a dat mili­o­nul de euro!”. Aceşti bani ar fi fost datoraţi de Alexandru Fătuloiu în urma implicării în activitatea uneia dintre societăţile pe care Chelu le conducerea, a explicat inculpatul în sala de judecată. Acesta a povestit cum atitudinea poliţistului s-a schimbat într-una „amabilă” şi „împă­ciu­i­toa­re”. „Hai, ce-mi dai şi mie, cum ne înţelegem?”, i-ar fi spus Fătuloiu. „I-am spus că îi dau o casă ce urma să fie construită, apoi am intrat în discuţii tehnice despre valoarea casei, a terenului.

Atunci mi-a zis, dar lui fiul meu nu-i dai o casă?! Am zis da, construiesc şi vă dau la toţi”, a declarat Cătălin Chelu, precizând că înre­gistrările acestor convorbiri se află la dosarul cauzei. Chelu are propria versiune şi despre ziua flagrantului, 19 noiembrie, când spune că în birou Fătuloiu efectiv s-a rugat de el să-i aducă banii. „Am vrut să mă des­part de dânsul, dar am vrut să las o portiţă – era totuşi un om cu o funcţie importantă, nu voiam să rup toate punţile”, a spus Chelu. Acesta a men­ţinut varianta că la maşină i-a dat o sacoşă în care se aflau materiale pro­moţionale, şi nu bani.

„După des­fă­şu­rarea evenimentelor m-am întrebat de ce nu a stat până au venit pro­cu­ro­rii DNA, apoi mi-am dat seama – nu a stat de ruşine, când a văzut ce i-am dat în sacoşă. Ştia că presa era la poartă cu antenele pregătite, DNA-ul trebuia să vină din secundă în secundă şi cu ce îl găsea de la mine, cu pixurile? Toată munca lui de a efectua înregistrări, de a face un scenariu din care să iasă cu integritatea sută la sută se ducea de râpă”, a mai spus Cătălin Chelu. Avocatul său, Ro­meo Cosma, l-a completat, spu­nând judecătorilor că Fătuloiu îi ame­ninţa pe cei patru inculpaţi că există 48 de dosare pe numele lor care ar însuma 20 de ani de puşcărie. El le-a spus judecătorilor că Chelu nu ar fi putut să încerce să-l mituiască pe Fă­tu­loiu, deoarece poliţiştii nu pot re­zol­va dosare, singurii care au astfel de atri­buţii fiind procurorii.

Reamintim că Tribunalul Bu­cu­reşti a emis duminică mandate de arestare pe numele lui Cătălin Chelu, Gabriel Constantinescu, Antonel Cris­ti Bunu şi Ştefan Niţache Badea, acuzaţi că au încercat să-l mituiască pe Dan Fătuloiu. Ei au fost prinşi vineri în flagrant delict, după ce i-au dat suma de 50.000 de euro într-o pungă. CAB a decis aseară să-i menţină în arest pe toţi patru.

×
Subiecte în articol: observator fatuloiu