x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Federația Solidaritatea Sanitară spune că toți angajații din sănătate s-ar putea infecta cu COVID-19 în 30 de zile

Federația Solidaritatea Sanitară spune că toți angajații din sănătate s-ar putea infecta cu COVID-19 în 30 de zile

06 Apr 2020   •   15:12
Federația Solidaritatea Sanitară spune că toți angajații din sănătate s-ar putea infecta cu COVID-19 în 30 de zile
Sursa foto: Captura Antena 3

Federaţia Solidaritatea Sanitară vine cu un scenariu sumbru. Potrivit calculelor făcute de ei, toţi angajaţii din sănătate din România ar putea fi infectaţi cu noul coronavirus în 30 de zile.

Iată şi explicaţia lor: unul din cinci bolnavi de COVID-19 în România lucrează în sistemul sanitar, în prezent avem 734 de salariaţi infectaţi cu virusul SARS Cov-2, iar media procentului de infectare zilnică din sistemul sanitar a fost în ultima săptămână de 22,7%, potrivit mediafax.ro.

În acest sens, federaţia cere măsuri urgente pentru aplatizarea curbei infectării, începând cu echipamente de protecţie şi testare. Este vorba despre peste 200.000 de oameni, inclusiv cei care lucrează în reţelele MApN, MAI şi CFR.

"De trei săptămâni solicităm modificarea protocolului pentru echipamente de protecţie. Este un haos total. Se recomandă ca toată lumea, inclusiv pe stradă, să poarte mască de protecţie, dar nu există obligativitatea să poarte măşti toţi cei din spitale", a declarat Viorel Rotilă, preşedintele Federaţiei.

De asemenea, a rămas în vigoare protoclul potrivit căruia sunt testaţi doar salariaţii simptomatici şi doar contacţii direcţi.

"Este necesar să testăm salariaţii ori de câte ori este nevoie. Este urgent să îi testăm pe cei care au fost în contact cu pacienţi infectaţi, cu sau fără echipament de protecţie, dar şi restul salaraţilor trebuie testaţi. Ei pot fi un pericol pentru sistemul sanitar şi pot infecta, la rândul lor, toţi pacienţii din spitalele româneşti", a mai spus Viorel Rotilă.

Pentru a evita propagarea undei de şoc din sistemul sanitar, Solidaritatea Sanitară cere formarea de urgenţă a angajaţilor din sănătate pentru specialitatea boli infecţioase şi folosirea doar a spitalelor care au circuite adecvate pentru pacienţii bolnavi de COVID-19. 

×